Foto: TT

Kod röd för studentbostadssituationen

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt för studenter att hitta bostad i Uppsala kommun, så svårt att kommunen rödlistas i en ny kartläggning.

I elva städer kan nya studenter fortfarande inte räkna med att få en bostad under höstterminen. Det visar Sveriges förenade studentkårers bostadsrapport som lanserades under tisdagen.

– Det är för tidigt att säga men bostadsbristen för studenter har kanske, kanske nått sin kulmen när vi ser att antalet städer på den gula och gröna listan marginellt ökar och studentkårerna rapporterar om ökad nyproduktion. Samtidigt ligger hyrorna för nyproduktion på en fantasinivå, säger Caroline Sundberg som är ordförande för Sveriges förenade studentkårer (SFS).

#BOSTADSÖKES

11 städer – Uppsala toppar

I år är det 11 städer, däribland Uppsala, som är på röda listan. Uppsala är också med i toppen. Studentboets akutboende som erbjuder akutbäddar till nya studenter fick sina platser uppbokade – på bara tre timmar.

– Vi behöver tillgång till en bostad i samband med terminsstarten och förmedlingen av studentbostäder är en nyckel till att vi ens ska kunna kvalificera oss för en. Förmedlingen måste vara transparent för att alla studenter, på lika villkor, ska få tillgång till de studentbostäder som finns, säger Caroline Sundberg.

SFS bostadsrapport bygger på en rundringning till studentkårer och bostadsbolag inför höstterminens början.

LÄS MER: Akut bostadsbrist bland länets studenter

LÄS MER: Studenter erbjuds bostäder i utbyte mot sex

LÄS MER: Färre allmännyttiga bostäder slår hårt mot unga

Hela listan

Göteborg, Karlskrona, Luleå, Lund, Malmö, Skövde, Stockholm, Umeå, Uppsala, Växjö och Örebro.

Källa: SFS

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet