Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet: SVT:s reporter Erik Leijonhuvud berättar om turerna kring kommunalrådet. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Uppgifter: Intern kritik bakom Liselotte Grahn Elgs avgång

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande i Håbo, Liselotte Grahn Elg (M), lämnar kommunpolitiken. Det meddelade partiet i ett pressmeddelande sent på måndagskvällen.

Enligt uppgifter till SVT ska det ha funnits ett missnöje med Liselotte Grahn Elg internt inom Moderaterna i Håbo. Ett möte hölls under måndagskvällen sedan partikollegor ska ha krävt hennes avgång. Enligt uppgifter till SVT Nyheter Uppsala ska försök ha gjorts för att hon skulle få fortsätta att vara kommunalråd, men stödet var inte tillräckligt.

De här uppgifterna känner inte Lennart Carlsson (M) till. Han sitter i partiets valberedning som nu ska få fram en efterträdare.

Kommunalrådet, som varit ordförande i kommunstyrelsen sedan 2017, kommer att lämna sina politiska uppdrag vid kommunfullmäktiges sammanträde 27 september.

– Det har varit roliga år med både medgångar och motgångar, säger Liselotte Grahn Elg i pressmeddelandet.

– Moderaterna går nu in i en nomineringsprocess inför valet 2022 och nu är också tillfället då jag meddelar min avgång. Jag vill gå vidare mot nya utmaningar och också ge min efterträdare en möjlighet att komma in i ledarrollen i god tid innan valet nästa år.

Har kritiserats

Under senaste året har Liselotte Grahn Elg kritiserats hårt av oppositionen i samband med att SVT Nyheter Uppsala avslöjade att hon läckt känsliga uppgifter ur ett infekterat personalärende.

I klippet nedan kan du se när hon då blev konfronterad av SVT Nyheter Uppsalas reporter:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet pressas kommunalrådet Liselotte Grahn Elg (M) om det inspelade samtalet. Foto: SVT

”Det är dags”

Enligt Björn Erling, som nu går in som tillförordnad gruppledare för Moderaterna, är det Liselotte Grahn Elgs eget beslut att avgå.

– Hon känner att det är dags. Och ska man lämna är det bra att göra det nu, då finns tid till att hitta en som ska ta över innan valrörelsen drar igång, säger han.

Politik är en förtroendebransch – det är inte så att ni från partiets sida känner att det är bättre att ha ett nytt toppnamn inför en valrörelse, eftersom hon kritiserats hårt?

– Det här var hennes eget beslut. Det är normalt att oppositionen kritiserar. Däremot har vi ett politiskt samtal i Håbo som behöver förbättras.

SVT har under tisdagen sökt Liselotte Grahn Elg men hon har avböjt att kommentera sin avgång utöver den information som finns i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer