På Österbyskolan i Österbybruk, där ungdomarna tidigare varit elever, har flaggan hissats på halv stång. Foto: SVT

Kommunen sjösätter krishantering efter dödsolyckan

Uppdaterad
Publicerad

Östhammars kommun har dragit igång sin krishanteringsorganisation efter den tragiska trafikolyckan i fredagskväll där två ungdomar omkom. Kontaktvägar och kontaktpersoner har etablerats för de kommunala verksamheterna som är igång nu under veckan.

Denna vecka är det höstlov för ungdomarna i Östhammars kommun. Vilket innebär att många är lediga från skolan och är ute på andra aktiviteter – inte sällan arrangerade av kommunen.

– Vi har pratat med verksamheterna inom kultur- och fritid för att sätta in dem i gången och sett till att det finns kontaktpersoner vid de aktiviteterna som är inplanerade i veckan. Om ungdomarna skulle behöva prata till exempel, säger gatu- och fastighetschef Lasse Karlsson.

Lasse Karlsson hade under den gångna helgen jour – genom den så kallade ”tjänsteman i beredskap-titeln”.

– Det är naturligtvis en tragisk händelse som påverkar samhället mycket. Påverkan är stor.

Två ungdomar omkom

Det var sent under fredagskvällen som två ungdomar omkom i en frontalkrock mellan två personbilar på länsväg 292, utanför Österbybruk i Östhammars kommun. Ungdomarna var 18 respektive 16 år. Ytterligare en man i 60-årsåldern skadades också allvarligt men överlevde den direkta krocken.

Vid olyckstillfället rådde det mycket halt väglag på platsen.

– Vi försöker stödja de verksamheter som nu behöver stöd. Skolorna kommer ha öppet nu under höstlovet. Vi tar en dag i taget. Det handlar om att vara på tårna.

– Skolan har egna kuratorer som är satta i tjänst nu, fortsätter Karlsson.

Kommunens krisledningsorganisation POSOM (psykiskt och socialt omhändertagande vid stora olyckor och katastrofer) är nu igångsatt.

– Vi har plockat in kontaktpersoner, informerat berörda verksamheter, samtalat med kommunikationsdirektören om eventuella kommunikationsvägar. Behöver vi gå ut med mer information på hemsidan? Sociala medier, frågar Lasse Karlsson retoriskt.

– Vi har etablerat en kontakt med kyrkan och polis och satt socialtjänsten i arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.