På Österbyskolan i Österbybruk, där ungdomarna tidigare varit elever, har många tänt ljus efter helgens tragiska olycka. Foto: SVT

Kyrkoherden: ”Det värsta som kan hända”

Uppdaterad
Publicerad

Under den kommande veckan kommer Österbybruks kyrka hålla öppet kvällstid. Och redan i helgen var det många som besökte kyrkan för att finna tröst.

– Många kommenterade att det var skönt att vara i kyrkan, säger Tina Johansson, kyrkoherde.

Det var sent under fredagskvällen som två ungdomar omkom i en frontalkrock mellan två personbilar på länsväg 292, utanför Österbybruk i Östhammars kommun. Ungdomarna var 18 respektive 16 år. Ytterligare en man i 60-årsåldern skadades också allvarligt men överlevde den direkta krocken.

– Alla har åkt den vägen. Om man ska ta sig någonstans är det den vägen man använder, säger Tina Johansson, kyrkoherde i Österbybruks kyrka.

Varje dag mellan 14-16 kommer Österbybruks kyrka hålla öppet under veckan för att ge stöd till de som behöver. Och redan när olyckan blev känd så valde kyrkan att börja med stödverksamhet.

– Under söndagen hölls en vanlig gudstjänst, men den fokuserades mycket på olyckan.

”Skönt”

– Det var väldigt mycket folk på plats i helgen. Många kommenterade att det var skönt att vara i kyrkan i och med att det fanns ett lugn där, fortsätter Tina Johansson.

Enligt Tina Johansson påverkar en sådan här tragisk olycka orterna i kommunen mycket.

– Man pratar om det. Oavsett om man känner de eller inte. Försöker ta in vad som hänt. Många söker nu en plats där det finns möjligheter att sörja och vara den man är på djupet.

– Det är ju det värsta som kan hända. Att förlora ett barn, säger Tina Johansson.

Under fredagen väntas även andra kyrkor i kommunen hålla öppet – kvällstid.

– Det är kyrkorna med kyrkogård som håller öppet. Det kommer ju vara Allahelgonahelgen så många kommer besöka kyrkogårdarna för att komma ihåg sina anhöriga och vänner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.