En bergtäkt i Vänge skulle gå emot kommunens andra planer för området. Foto: SVT

Kommunen vill stoppa bergtäkt i Vänge

Uppdaterad
Publicerad

Nu säger Uppsala kommun nej till den tänkta bergtäkten utanför Vänge. De tycker att det blir för mycket buller och störningar i området. Men än är inte sista ordet sagt i frågan.

I flera år har frågan om en planerad bergtäkt utanför Vänge varit aktuell och nu har kommunstyrelsen i Uppsala sagt sitt. De avråder från att bergtäkten skulle ligga just där och menar att det skulle bli för mycket buller och andra  hälso- och miljöstörningar för de som bor i området. Dessutom skulle det gå emot planerna för området.

– Vi tycker att lokaliseringen är fel utifrån Vänges utveckling, vi vill att det ska bli många fler bostäder, en tågstation och företag där. Och vi vill inte bygga bort den möjligheten genom en bergtäkt just där, säger kommunalrådet Erik Pelling (S).

Ska upp i domstol

Kommunstyrelsen var enig i sitt beslut men än är inte frågan avgjord.  Deras yttrande ska skickas till Mark- och miljödomstolen som ska fatta beslut i frågan. Men oavsett hur det blir med planerna på en bergtäkt i Vänge så betonar kommunen att det finns behov av sådana i Uppsala.

– Sten är en viktig råvara. Vi bygger mycket i Uppsala och vi behöver mycket betong och då behöver vi en kross.  Men det finns andra bergtäkter som skulle kunna utvecklas och vi tycker inte att den ska ligga i Vänge, säger Erik Pelling. 

Boende positiva till kommunens besked

Många har protesterat mot planerna och en av dem som kämpat länge för att stoppa den tänkta bergtäkten är Ulla Gustafsson som bor precis bredvid. Hon är glad över att kommunen nu säger nej.

– Det är bra att de tagit hänsyn, jag har jagat politikerna i flera år och säkert ringt de politiska sekreterarna minst femtio gånger. Jag tror inte att någon skulle vilja bo 300 meter ifrån där de ska ha asfaltsverk och betongfabrik, säger Ulla Gustafsson.

Men hon vågar inte ta ut segern i förskott.

– Bara för att kommunen säger nej så vet vi inte säkert att Mark- och miljödomstolen gör det. Men det är klart att det är plus för oss att kommunen tycker som vi.

Det är företaget Swerock, som planerar bergtäkten i Vänge, men de vill inte kommentera ärendet än.

– Vi kan återkomma när yttranden har kommit in till Mark- och miljödomstolen, det är ändå de som avgör om det är ett bra täktläge eller inte, säger Magnus Ericsson, avdelningschef på Swerock.

LÄS MER Vattenödla kan stoppa bergtäkt i Vänge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.