Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Är det så att våra beslut har slagit fel så ska vi självklart ompröva det”, säger kommunalrådet Mohamad Hassan (L) efter att ha tagit del av SVT Nyheters granskning. Foto: SVT

Uppsala kommun öppnar för omprövning efter SVT:s granskning: ”Ska utvärdera”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s granskning av biståndsstoppet till personer utan godkänt andrahandskontrakt visar att barnfamiljer drabbas och att juridiken bakom beslutet ifrågasätts.

Nu säger Uppsalas kommunalråd Mohamad Hassan (L), som varit drivande i beslutet, att man kommer inleda en utredning av konsekvenserna.

– Är det så att våra beslut har slagit fel så ska vi självklart ompröva det, säger han.

I november 2019gav Arbetsmarknadsnämnden uppdrag till socialtjänsten att börja neka ekonomiskt bistånd till hushåll som inte kan uppvisa kontrakt godkänt av hyresvärd eller bostadsförening.

När SVT Nyheter träffar nämndens ordförande Mohamad Hassan i januari 2022 står han fortfarande bakom beslutet och lyfter vikten av att stoppa svartuthyrning.

Men när SVT presenterat vad som framkommit under granskningen – att beslutet ökat utsattheten för ett flertal barnfamiljer och att juridiken bakom arbetssättet ifrågasätts av experter – öppnar kommunalrådet för en omprövning.

– Jag kommer ta initiativ till att vi gör en snabbare utvärdering av det här beslutet än vi har tänkt oss. Utifrån det ni har lyft fram.

Skulle det kunna resultera i att ni river upp det här beslutet?

– Jag har verkligen ingen prestige, är det så att våra beslut har slagit fel så ska vi självklart ompröva det. Men samtidigt måste vi veta om det har varit fel eller inte. Jag tror att det har blivit rätt utifrån det system som har varit igång, en osund marknad.

Hör kommunalrådet i klippet ovan.

• Ekonomiskt bistånd är ett stöd som du kan söka från din kommun om du har problem att försörja dig själv och din familj.

• Var och en är i första hand är skyldig att själv försörja sig och sin familj. Om du kan arbeta måste du enligt socialtjänstlagen stå till arbetsmarknadens förfogande för att ha rätt till försörjningsstöd. Om du är sjuk och därför inte kan arbeta behöver du kunna styrka nedsatt arbetsförmåga. Det kan även bli aktuellt om du har andra problem som hindrar dig från att arbeta eller delta i aktiviteter.

• Ett exempel på ekonomiskt bistånd kan vara till boendekostnad. Utgångspunkten vid bedömningen av vad som är skälig boendekostnad bör vara vad en låginkomsttagare på orten normalt har möjlighet att kosta på sig. Kostnaden bör även relateras till hyresnivån hos allmännyttiga bostadsföretag eller andra större bostadsföretag på orten.

Källa: Socialstyrelsen

• Enligt Socialtjänstlagen (SoL) har den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt rätt till försörjningsstöd (4 kap 1 § SoL). I Socialstyrelsens Allmänna Råd (SOSFS 2013:1) står det: ”Om lägenheten hyrs i andra hand, bör nämnden godta den hyra som lägenhetsinnehavaren och andrahandshyresgästen har avtalat, under förutsättning att den är skälig.”

Trots det nekar över hundra kommuner bistånd till otillåtna andrahandskontrakt. En majoritet hänvisar till att det sedan 2019 är olagligt att hyra ut en bostad svart och samtidigt ta ut för mycket i hyra.

• I Uppsala kommun har ett tiotal avslag överklagats till högre instans, där förvaltningsrätten (FR) konstaterar att det inte finns något krav i SoL att den enskilde ska lämna in intyg från fastighetsägaren för att nämnden ska kunna utreda behovet av bistånd.

Några fall har dock gått vidare till kammarrätten (KR), som gjort olika bedömningar. I vissa fall konstaterar KR att det inte är tillåtet att hyra ut en bostad i andra hand utan fastighetsägarens godkännande, och ger kommunen rätt. Kammarrätten i Göteborg har å andra sidan bedömt att det saknas stöd för att låta ett otillåtet andrahandskontrakt påverka rätten till försörjningsstöd. Man konstaterar att den sökande åtminstone har rätt till en rimlig övergångstid, och hänvisar till RÅ 2009 ref. 4.

• Denna referens nämns återkommande i avgöranden hos både FR och KR. Det är det enda avgörandet i Högsta förvaltningsdomstolen, och därmed det enda prejudicerande målet, som berört frågan. Då handlade det om en person som bodde i en kolonistuga och nekades bistånd. HFD ansåg då att den enskilde har rätt att bestämma var hen vill bo utan att det ska inverka på rätten till bistånd.

Inget fall om just svartkontrakt har i skrivande stund prövats i Högsta förvaltningsdomstolen, och därför finns det fortfarande inget tydligt prejudikat i den specifika frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Biståndsexperimentet

Mer i ämnet