Elva par har informerats om de ogiltiga vigslarna som nu ska rättas till. Foto: TT

Kommunens tabbe – vigde par på låtsas

Uppdaterad
Publicerad

Ett betydande vigselstrul har upptäckts i Håbo kommun. En av kommunens borgerliga vigselförättare har under större delen av 2017 vigt par utan att ha en giltig licens.

Sammanlagt rör det sig om elva vigslar mellan maj och december under 2017. De genomförda vigslarna är alltså inte giltiga.

Misstaget upptäcktes vid den årliga kontrollen till Länsstyrelsen i Uppsala län. Då upptäcktes det att en av de borgerliga vigselförrättarna i Håbo kommun, som verkat under året, hade en utgången licens.

– Det tråkiga är att Länsstyrelsen inte påminner om att licenserna ska förlängas och vi har inte haft en rutin för att kolla på det heller. Det har tappats på alla fronter, säger Vipul Vithlani, tillförordnad kommundirektör på Håbo kommun.

Beklagar misstaget

Tidigare var vigsellicenserna permanent utfärdade, men måste sedan april 2009 kontinuerligt förnyas.

– Vi beklagar djupt det inträffade. Nu har vi pratat med alla paren och gör vårt bästa för att hjälpa och stötta dem.

Vipul Vithlani berättar att alla elva par har informerats om de ogiltiga vigslarna och att kommunen nu hjälper dem med att få sina giftermål att gälla retroaktivt.

Hur har paren reagerat när ni berättat om det här?

Nästan alla har tagit det bra. Ett par blev lite arga och upprörda. Dem har jag själv träffat för att kolla om det är något ytterligare som vi kan hjälpa till med.

– Sånt här är inte kul för någon, men när det händer så får man jobba på att lösa det och vara proaktiv, säger Vipul Vithlani.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer