Den nu åtalade mannen filmades av polisens kroppskamera. Foto: Polisen

Här filmas den misstänkte mördaren av polisen – minuter efter dådet

Uppdaterad
Publicerad

En kvart efter att Adam Grinde hittats blödande vid Västgötaspången i Uppsala träffar en polispatrull på den man som nu åtalats för att ha orsakat hans död. En polisman filmade mötet med sin kroppskamera. Bilder som SVT tagit del av och som finns i klippet ovan.

Av polisutredningen framgår att sex polispatruller snabbt kallades till centrala Uppsala natten till den 16 maj strax efter att Adam Grinde hittats svårt skadad i korsningen Slottsgränd-Västra Ågatan.

I det läget fanns varken signalement på någon misstänkt eller några vittnesuppgifter, men en av patrullerna får cirka 15 minuter efter dådet syn på ett gäng unga män som är på väg att hoppa in i en taxi på Sjukhusvägen, alldeles intill Stadsparken i centrala Uppsala.

Man död efter knivdåd i Uppsala

Startar sin kroppskamera

Polispatrullen börjar prata med männen och en av poliserna startar då sin kroppskamera och fångar samtalet på film. Männen får visa sina id-handlingar och säger att de varit på restaurang Terrassen där bråket enligt utredningen började. Den man som nu åtalats ger i kontakten med polisen ett ”nonchalant intryck” och samtliga i gänget svarar svävande på polisernas frågor. De får så småningom sätta sig i taxin och åka iväg.

Se mötet i videon ovan.

Ordningsvakt känner igen mannen

När poliserna får klart för sig att offret och hans kamrater varit på samma restaurang visar en patrull en bild på gänget från Sjukhusvägen för en ordningsvakt, som genast pekar ut den nu åtalade mannen som drivande i bråket inne på restaurangen.

Omkring tre timmar senare grips den misstänkte hemma hos sin mamma. När han öppnar dörren för poliserna är han beväpnad med en kniv.

– Jag tänkte att det kanske är han som ska komma nu. Han som jag träffat som det hände med. Och då öppnade jag dörren sen såg jag att det var poliser, säger den misstänkte i polisförhören.

Det tar nästan två veckor efter gripandet innan mannen i polisförhör medger att han orsakat skadan som ledde till att Adam Grinde senare avled.

”Skulle bara peta på honom”

– Jag skulle bara peta på honom med ett vasst föremål som jag hittade på marken, jag ville att han skulle försvinna, säger han och förklarar att meningen bara var att rispa den andre.

Han har sagt att han inte haft för avsikt att skada eller döda någon och förnekar därför brott.

Blod från Adam Grinde har hittats på den misstänktes kläder, men något mordvapen har aldrig återfunnits. Två knivar har analyserats – dels den som den åtalade hade hemma hos sin mamma, och dels en kniv som hittades utomhus vid bostaden. Men det har inte hittats något DNA på någon av knivarna.

Rättegången inleds nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Man död efter knivdåd i Uppsala

Mer i ämnet