Nio års fängelse för mordet på Adam Grinde

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som åtalats för mordet på 20-årige Adam Grinde döms till 9,5 års fängelse. Tingsrätten rubricerar dådet som mord.

Det var den 16 maj som Adam Grinde stacks i magen i centrala Uppsala efter ett krogbråk. Han avled två dagar senare på Akademiska sjukhuset av sina skador.

Kort efter dådet greps en jämnårig man som misstänkt. Han har under rättegången förnekat att hans avsikt var att ta Adam Grindes liv – men erkänt att han orsakade skadan. Han har berättat att han tog upp ett vasst föremål på marken och gjorde ett utfall, ”ett petande” mot den andre för att skrämmas.

Man död efter knivdåd i Uppsala

Han har påstått att Adam Grinde skulle ha halkat till och det skulle vara orsaken till den omfattande skadan. Tingsrätten tycker det förklaringen är osannolik.

Var likgiltig

Det finns förvisso inget som tyder på att dådet var planerat – eller att den åtalade mannen hade för avsikt att döda, menar tingsrätten. Däremot kan han anses ha varit likgiltig för konsekvenserna av sitt handlande då han bland annat inte gjort något för att efteråt lindra effekterna av sticket mot Grinde – han har i stället sprungit efter sitt offer. Därför, menar tingsrätten, ska han dömas för mord.

Det lägsta straffet för mord är fängelse i tio år, och åklagaren Kristoffer Sahlin yrkade på 10-14 års fängelse. Men mannen döms till 9,5 års fängelse på grund av sin låga ålder.

Han ska betala skadestånd till Adam Grindes anhöriga på totalt omkring 300 000 kronor.

Domen överraskade mannens försvarsadvokat Marcus Lodin.

– Vi hade inte räknat med det här. Jag har inte pratat med min klient ännu, men jag utgår från att vi kommer att överklaga, säger han.

Hör honom berätta mer i klippet ovan.

Adam Grinde var 20 år gammal när han mördades i våras. Foto: Privat/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Man död efter knivdåd i Uppsala

Mer i ämnet