Den nu åtalade mannen filmades av polisens kroppskamera. Foto: Polisen

Tingsrätten: Den åtalade är skyldig till Adams död

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala tingsrätt har beslutat att den man i 20-årsåldern, som åtalats för att ha berövat Adam Grinde livet i centrala Uppsala en natt i maj, är skyldig. Han ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan rättegången kan avslutas.

När rättegången fortsatte under måndagen vittnade den väktare som hittade Adam Grinde skadad i korsningen Slottsgränd/Västra Ågatan.

– Han berättade att målsäganden sagt ”jag har blivit knivskuren”, säger åklagare Kristoffer Sahlin, som tycker vittnesmålet är viktigt då det inte finns några vittnen till vad som egentligen hände i gränden i centrala Uppsala natten till den 16 maj.

Man död efter knivdåd i Uppsala

– Det är ju det enda vi vet om vad som hände inne i gränden utifrån offrets uppfattning – eftersom vi inte kunnat höra honom, säger Kristoffer Sahlin.

Föregicks av bråk

Adam Grinde fick en stickskada i buken och avled två dygn efter händelsen på Akademiska sjukhuset. Dådet föregicks av ett bråk inne på en restaurang.

Den åtalade mannen har erkänt att han orsakat skadan och medger sig ansvarig för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Under slutpläderingarna i tingsrätten menade hans advokat att det så kallade straffvärdet för brottet är ungefär två och ett halvt års fängesle.

Men om hans klient bedöms lida av en allvarlig psykisk störning kan påföljden i stället bli vård.

Åklagare Kristoffer Sahlin tycker däremot att mannen ska dömas för mord.

Hör honom och advokaten berätta mer i klippet ovan.

Rättegången fortsätter om ungefär fyra veckor, när den rättspsykiatriska undersökningen är avslutad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Man död efter knivdåd i Uppsala

Mer i ämnet