David Floria och Lukas Rönning flyttade från Sollentuna till Tierp med förhoppningen om att kunna träna vintertid i en ny inomhushall för motocross. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Motocrossdrömmarna krossades i Tierp

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan köpte Tierps kommunfastigheter tillbaka det som skulle ha blivit Nordens största inomhushall för motocross. Totalt har kommunen investerat 16 miljoner i bygget som sedan dess har stått oanvänd och kostat ytterligare en halv miljon.

Drömmar om Nordens största inomhushall för motocross. Drömmar om att sätta Tierp på kartan som motorcentrum. Drömmar om den perfekta utbildningen för motocrossåkare.

Ja, drömmar fanns hos motorsportsfantaster, kommunalråd och gymnasieelever. Men det blev inte som någon av dem hade tänkt sig.

– Hade jag fått välja om hade jag aldrig börjat här, säger David Floria.

Han och klasskompisen Lukas Rönning flyttade från Sollentuna för att kunna lägga full fokus på motocrossträningen.

– Det var mycket som lovades när man var här på öppet hus, men inte ens hälften av de grejerna har inträffat, säger Lukas Rönning.

”Det var inte jag som lovade”

För ett år sedan tog det nya politiska styret beslut om att lägga ner motocrossprofilen på gymnasiet, eftersom man ansåg att den kostade för mycket pengar för kommunen. Därmed försvann det största behovet och underlaget för hallen.

– Det var inte jag som lovade hallen, säger Sara Sjödal (C), finanskommunalråd.

– Det hade varit skillnad om det hade stått en färdig hall, men det får förra styret förklara – att man kunde lova nåt sånt utan att ha det ekonomiska i bakfickan, fortsätter hon.

”Elever från hela landet”

En stark motor i bygget av hallen var det tidigare kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S), som satt vid makten i 26 år.

– Jag tycker det var väldigt synd, för utbildningen lockade elever från hela landet och det genererade pengar till kommunen, säger han.

Men där är Sara Sjödal (C) av en annan åsikt. Hon menar att motocrossprofilen tvärtom kostade kommunen mer pengar.

– Det hade varit skillnad om det var en utbildning med nationellt intag, men nu är det bara en profilering och då ska det ingå i de ordinarie kostnaderna, säger hon.

Istället står nu det kommunala bolaget, Tierps kommunfastigheter AB, med en tom, oinredd hall som kommunen investerat 16 miljoner i. En hall som dessutom kostar ytterligare en halv miljon kronor om året i hyreskostnader.

– Att den står tom och drar på sig rubriker är ju inte bra, säger Roger Kjetselberg som är vd för Tierps kommunfastigheter, och tillägger att han hellre hade sett någon form av verksamhet.

Crosshallen – detta har hänt

Det hela började 2011 då Yrkesakademien startade en crossutbildning på gymnasiet i Tierp. Det pratades om att en inomhushall för motocross skulle byggas, då denna sport är svår att utöva vintertid i Sverige. År 2014 togs utbildningen över av kommunen som skulle bygga hallen själv, men så dök det upp ett företag som erbjöd sig att bygga, äga och hyra ut hallen. Byggandet påbörjades, men företaget och Tierps kommun blev oense om avtalet. För ett år sedan köpte kommunen tillbaka arenan för sex miljoner.

I samma veva blev det nytt politiskt styre i kommunen och de bestämde sig för att lägga ner crossutbildningen av ekonomiska skäl. Därmed försvann behovet av hallen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.