Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den 36-årige mannen från Uppsala flydde Sverige 2018 – trots att han stod under övervakning hos Kriminalvården. Förra våren greps han i Turkiet, men släpptes sedan. Foto: SVT

Kriminalvården lät utpekade gängledaren ”Kurdiske räven” lämna Sverige

Uppdaterad
Publicerad

En akut hotbild gjorde att den numera efterlyste 36-åringen, kallad den ”Kurdiske räven”, tilläts lämna Sverige för fyra år sedan – trots att han stod under övervakning av Kriminalvården och trots att han under sin tidigare villkorliga frigivning hade begått nya grova brott.

Ett år senare påstods han ha byggt upp ett knarkimperium.

– Det är ytterst ovanligt att vi har sådana här situationer, säger Henrik Svärd, frivårdschef på Kriminalvården.

Den 36-årige mannen från Uppsala har pekats ut som ledare för nätverket Foxtrot och misstänks vara en av parterna i den våldsvåg – med dödsskjutningar och sprängningar – som sköljt över Stockholmsområdet sedan årsskiftet.

Mannen är sedan tre år tillbaka häktad i sin utevaro misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott samt är internationellt efterlyst – men utlämnas inte av Turkiet där han ska ha blivit medborgare.

Flydde Sverige

Efter en eskalerande hotbild sommaren 2018 lämnade 36-åringen Sverige – vilket tilläts av Kriminalvården, trots att mannen var villkorligt frigiven med ett år kvar av strafftiden. I normala fall ska den som står under övervakning av Kriminalvården förbli i Sverige.

– Det är normalt sett inget vi tillåter. Det är alltid polis som gör bedömningen att hotbilden är så pass stor att det är olämpligt att den här personen stannar i Sverige. Men långt ifrån alla som har en hotbild mot sig tillåts åka utomlands, säger Henrik Svärd.

Hur kontrollerar ni att personen inte begår nya brott utomlands?

– Det går ju inte, är det korta svaret.

”Jäkligt klantigt”

Jale Poljarevius, underrättelsechef i Region mitt, säger sig inte känna till uppgifterna.

– Det ser ju jäkligt klantigt ut att låta honom åka utomlands, men då visste man inte vad vi vet nu, säger han.

I en anteckning, som SVT tagit del av, skriver Frivården: ”Övervakningen ska ej upphöra med anledning av höga insatsbehov på prokriminella attityder samt prokriminellt umgänge”, men då kontakten med mannen endast skedde över telefon och mejl genomgick han enligt Frivården inte de insatser som syftade till att han skulle bryta sitt kriminella tankesätt.

Ett år senare ska mannen – enligt brottsmisstankarna – ha byggt upp en storskalig narkotikaverksamhet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör justitieministern om ”Kurdiske räven”.

– Det är av högsta prioritet för vår regering och de brottsbekämpande myndigheterna att se till att de här personerna blir lagförda, säger justitieminister Gunnar Strömmer, som också påpekar att uppgifterna om hur den Kurdiske räven tilläts lämna landet är nya för honom.

SVT har sökt åklagaren som bett att få 36-åringen internationellt efterlyst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.