Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: Hör målsägarbiträde Lucas Wahlsjö och försvarsadvokat Thomas Özbek om domen. Foto: Elsa Sandin/SVT

Kvinna döms till rättspsykiatrisk vård för mordet på Lisbeth, 78

Publicerad

Fredagen den 8 december attackerades Lisbeth Liljegren, 78, brutalt av en kvinna i 30-årsåldern i närheten av sitt hem i Valsätra. Hon avled senare av sina skador. Nu döms kvinnan till rättspsykiatrisk vård.

– Med stor sannolikhet kommer vi att överklaga, säger Thomas Özbek, den dömda kvinnans försvarsadvokat.

Det var vid 13.30 på fredagen den 8 december som polis larmades till Valsätra då en 78-årig kvinna påträffades av allmänheten skadad på öppen gata. På platsen syntes blod i snön och en rollator låg omkullvält. Kvinnan fördes till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda.

Kort efter dådet grep polisen en kvinna i 30-årsåldern, som senare häktades misstänkt för mord. Kvinnan har en historik av psykiatrisk tvångsvård och förekommer flera gånger i belastningsregistret.

Kvinnan åtalades samtidigt för fem fall av misshandel, olaga hot, våld mot tjänsteman och grovt våld mot tjänsteman.

Döms till rättspsykiatrisk vård

En rättspsykiatrisk undersökning visade att den dömda kvinnan led av en allvarlig psykisk störning när hon utförde dådet – en störning hon fortfarande lider av. Nu döms hon till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för mordet på Lisbeth Liljegren.

– Mina klienter delar tingsrättens mening i både skuld och påföljd. Nu kan de lägga all tid och kraft på sorgbearbetningen, säger Lucas Wahlsjö, målsägarbiträde för tre av målsägandena.

Kvinnan döms även för tre fall av misshandel, ett fall av olaga hot, våld mot tjänsteman och grovt våld mot tjänsteman. Hon frias för två fall av misshandel.

Sammanlagt ska kvinnan betala nästan en halv miljon kronor plus ränta i skadestånd till målsägandena.

– Med stor sannolikhet kommer vi att överklaga, säger Thomas Özbek, den dömda kvinnans försvarsadvokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.