Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tidigast nästa år kan det finnas någon form av verksamhet i hallen. Samtidigt tickar pengarna iväg. Foto: SVT/grafikVisa alla (2)
Visa alla (2)

Crosshallen riskerar att bli en dyr affär för kommunen

Uppdaterad
Publicerad
Det är fortfarande oklart vad som ska hända med crosshallen i Tierp. Tidigast nästa år tror man att det kan finnas någon form av verksamhet i byggnaden som kostar skattebetalarna en halv miljon om året bara av att stå.

Efter att det nya styret, med centerpartisten Sara Sjödal i spetsen, beslutade att lägga ner motocrossprofileringen tycker Socialdemokraterna att det bara finns en sak att göra.

– Tänker man inte ha en crossutbildning, tycker jag att man ska sälja hallen, säger oppositionsrådet Viktoria Söderling (S).

– Jag uppfattar det lite som ett monument över att man vill visa att vi gjorde fel. Men det här har kostat skattebetalarna en halv miljon ståendes tomt. De måste ha en plan, fortsätter hon.

”Försäljning omöjlig”

Det har funnits en del intressenter, men än så länge har buden legat väsentligt under de omkring 16 miljoner som kommunen hittills har lagt ner. Det gör en försäljning omöjlig, menar Sara Sjödal (C).

– För det betyder att om det skiljer flera miljoner blir det en peng som ska tas från den ordinarie driftbudgeten i kommunen. Då måste vi antingen höja skatten det året för att få in de pengarna, eller uppdra åt alla verksamheter att spara. Det blir en direktavskrivning det året som försäljningen genomförs. Allt som blir en diff får vi som minus i resultaträkningen, säger hon.

Skulle någon däremot erbjuda 16 miljoner är Sara Sjödal (C) inte främmande för en försäljning.

Men tills vidare är det politiska styrets förslag att behålla byggnaden och helst fylla den med enbart kommunal verksamhet. Man flyttar också över merparten av hyreskostnaden till kommunen centralt, istället för att den ska belasta skolan.

”Runt en halv, en miljon”

Just nu står hallen ofärdig. Det saknas bland annat belysning och golvet är inte klart. Vad färdigställandet av den närmare 4 000 kvadratmeter stora hallen kommer att kosta vet man inte.

– Det beror ju på vilken typ av verksamhet det blir här. Men nånstans runt en halv, en miljon, tror Roger Kjetselberg.

Han tror och hoppas att den ska kunna användas lagom till sommaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer