”Livesändningen belyser luckorna i lagen”

Uppdaterad
Publicerad

Natten till söndag filmades och direktsändes en misstänkt våldtäkt i Uppsala. Men det är oklart vilka brott det egentligen handlar om, eftersom det finns luckor i lagen. Det säger Ängla Eklund som arbetar med integritetsfrågor på internet.

Polisen har bekräftat att den misstänkta våldtäkten i Uppsala filmades och direktsändes på facebook. Tre män har anhållits misstänkta för bland annat grov våldtäkt efter händelsen som inträffade natten mot söndag, och reaktionerna efteråt har varit starka. I sociala medier sprids bilder på de misstänkta, och hundratals personer ska ha bevittnat själva sändningen live.

– Det är fruktansvärt. Det kändes som att det tog ett nytt steg i Sverige, att vi inte har sett den här typ av brott begås tidigare.

Det säger Ängla Eklund, verksamhetschef på Institutet för Juridik och internet, som under måndagsmorgonen medverkade i SVT:s Gomorron Sverige. Hon arbetar med integritetsfrågor på internet och bedriver bland annat lobbyarbete för att få till starkare lagstiftning.

Läs mer: Linda såg direktsändningen:”Mitt hjärta brast”

Sverige på efterkälken

– Det har släpat efter i integritetsskyddslagstiftningen i Sverige, rent generellt har vi hamnat lite på efterkälken. Lagstiftningen är långsam medan tekniken och teknologin går snabbt, säger hon.

Det som skedde under natten mot söndagen menar hon belyser att det finns luckor i lagstiftningen.

Kan handla om tre brott

– Om vi tar det här som exempel, så finns det ett brott som är den misstänkta våldtäkten, sen finns det filmingen som kan vara ett brott, kränkande fotografi till exempel sen finns det också spridningen och det är där vi saknar lagstiftning egentligen, säger hon.

Se hela intervjun från Gomorron Sverige ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Mer i ämnet