Det är ovanligt att ett lodjur tar fem djur i ett och samma angrepp. Foto: TT

Lodjur dödade fem får – djurägare varnas

Publicerad

Fem får dödades i början av december på en gård utanför Fjärdhundra i Enköpings kommun. Länsstyrelsen konstaterar att de dödats av ett lodjur och varnar nu andra djurägare i området.

Den 3 december åkte länsstyrelsens vilthandläggare ut till gården utanför Fjärdhundra där fem får dödats. Ägaren misstänkte att de dödats av ett stort rovdjur, och på plats kunde vilthandläggare göra samma bedömning.

– Vi tittar på skador, bitmärken och andra saker som kan ge oss ledtrådar. Och i det här fallet var det ganska tydligt. Alla tecken tydde på att det var ett lodjur som dödat djuren, och det är vår slutsats, säger vilthandläggaren Sebastian Olofsson.

Fem djur hade dödats, kan det handla om mer än ett lodjur?

– Normalt sett brukar inte lodjur ta så många djur i ett och samma angrepp som i det här fallet. Men det kan bero på hur många djur som fanns i hagen.

Länsstyrelsen varnar nu andra djurägare i området, och de som anmält sig till tjänsten om rovdjursalerter från länsstyrelsen har redan fått ett sms.

Stor risk för nya angrepp

– Risken för nya angrepp är störst de närmaste veckorna efter att ett angrepp redan skett. Det vi kan göra är att se till att de inte blir belönade, att de inte kan ta fler tamdjur samma område.

De allra flesta angreppen sker nattetid och enligt Sebastian Olofsson är den bästa förebyggande åtgärden att ta in djuren under natten, om man har den möjligheten.

Det finns omkring 60-70 lodjur i Uppsala län, och historiskt sett har lodjurstätheten varit relativt hög här jämfört med andra län, konstaterar Sebastian Olofsson.

– Jag skulle nog säga att hela Uppland är täckt av lodjur. Det är ganska små områden där lodjur inte finns.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer