Stadsträdgården i Uppsala. Foto: SVT

Man anhållen misstänkt för våldtäkt i Stadsparken

Uppdaterad
Publicerad

En 19-årig man har anhållits misstänkt för våldtäkt mot en minderårig flicka i Stadsparken i helgen. Det här är ett av fyra våldtäktsfall som inträffat i centrala Uppsala under fyra dygn.

Det var anhöriga till flickan som anmälde händelsen till polisen. Natten mot måndagen ska flickan ha blivit utsatt för den misstänkta våldtäkten, som då var det tredje våldtäktsfallet på lite mindre än två dygn i Uppsala.

Det har sammanlagt inträffat fyra misstänkta våldtäktsfall på kort tid i och omkring staden, varav två våldtäktsförsök och två våldtäkter.

– Han är misstänkt på sannolika skäl i nuläget, säger Johan Strömbäck, kammaråklagare som leder förundersökningen.

Åklagare: ”Finns en kollusionsfara”

Den anhållna mannen hämtades till förhör under onsdagen. Efter förhöret anhölls han och det var något som blev känt i medierna under torsdagsmorgonen.

– Jag bedömde utifrån det underlag jag hade att han var på sannolika skäl misstänkt. När det är frågan om våldtäkt är det minst två år i straffskala och vid sådana brott ska en person vara häktad om det inte är uppenbart om att skäl till häktning saknas, säger Lena Jansson, kammaråklagare.

– Det finns en kollusionsfara. En risk för att han ska förstöra utredningen om han är på fri fot, säger hon.

Johan Strömbäck som leder utredningen berättar under torsdagen att den anhållna mannen förnekar brott. Åklagaren är förtegen om utredningarbetet, men berättar att många utredningsåtgärder görs just nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer