86-åriga Kerstin Hedman ser fram emot att besöksförbudet hävs. Foto: Andreas Sjölin/SVT

Kerstin, 86: ”Hoppas kunna träffa anhöriga som vanligt”

Uppdaterad
Publicerad

Om två veckor upphör det nationella besöksförbudet på landets äldreboenden. Men än finns inga lokala riktlinjer om hur besök ska ske.- Jag hoppas kunna träffa anhöriga som vanligt, säger Kerstin Hedman som bor på Eriksdalsgården.

Kerstin Hedman är inne på sitt andra år på Eriksdalsgården i Luthagen. Det finns ett tydligt före och efter coronavirusets intåg.

– Man känner ju sig lite instängd, det blir lite långdraget emellanåt, säger hon.

Men även om Kerstin Hedman är positiv till hävandet av besöksförbudet och ser fram emot att få besök av anhöriga – utan dagens avskärmande plexiglas – finns en oro över vad det kommer att innebära för smittspridningen.

– Man är ju orolig, för vi vet inte om det här är klart nu eller vad som händer.

”Måste stanna hemma”

Ännu finns inga klara besked hur Uppsala kommun kommer att förhålla sig till att besöksförbudet upphör.

– Det är för tidigt att säga hur vi exakt ska organisera det här, men jag kan tänka mig att det kan handla om särskilda besöksrum. Men alla med minsta symptom måste stanna hemma, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i äldrenämnden.

Hur ser ni på att det kan innebära ökad risk för smittspridning?

– Vi bedömer utifrån det allmänna smittläget att det nu ser bättre ut, vi har bättre rutiner i våra verksamheter. Då är det möjligt att öppna upp för anhöriga. Men en risk finns alltid, därför är rutiner viktiga.

I klippet ovan berättar Kerstin Hedman om vad ett hävt besöksförbud betyder för henne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.