Migrationsverket lovar att familjens ärende ska få förtur. Foto: SVT

Migrationsverket missade familjens ansökan – lovar förtur

Publicerad

Nu erkänner Migrationsverket att de gjort fel i hanteringen av Enköpingsfamiljen Keshishian-Gizirians ansökan om uppehållstillstånd. Och myndigheten lovar att familjens ärende ska få förtur.

I ett och halvt år har familjen Keshishian-Gizirian i Enköping väntat på svar om dottern Ann-Mari får uppehållstillstånd eller inte, som SVT Nyheter Uppsala rapporterat om tidigare. Under tiden har ingenting hänt med deras ansökan. Nu erkänner Migrationsverket att ärendet blivit liggande.

– Ja, det har blivit fel i rutinerna mellan att det kom in som ett elektroniskt ärende till att det går över till min enhet som ska handlägga det hela. Exakt vad bristerna bestått i vet vi inte men det ska vi titta närmare på. Men familjen har fått besked om att det inte kommer att ske någon utvisning under tiden som vi handlägger ärendet, säger Annette Bäcklund, avdelningschef på förvaltningsprocesser vid Migrationsverket.

Omedelbar förtur

Enligt myndigheten är det här ett enskilt fel som inte omfattar andra ärenden, men Migrationsverket ska nu se till att samma fel inte drabbar andra i framtiden.

– Vi ska uppdatera personalen på rutinerna igen och säkerställa att det inte händer framöver. Vi har dock väldigt långa handläggningstider men det här ärendet kommer vi att ta med omedelbar förtur och ge besked så fort vi kan.

Annette Bäcklund tycker att det är olyckligt att felet inträffat.

– Jag är dock inte säker på att den här bristen har gjort att man fått vänta längre än vad man skulle ha gjort om vi hade lagt upp ett ärende, för vi har väldigt långa handläggningstider både på förvaltningsprocess och i grundprövningen på ärenden rörande anknytning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.