Ingen har hittills dömts för våldtäkt när övergreppet skett över nätet, men enligt åklagarna finns utrymme i lagen att göra det. Foto: SVT

Misstänkta nätvåldtäkter nära avgörande

Uppdaterad
Publicerad

Via chattar på nätet förmådde mannen ett trettiotal flickor att begå sexövergrepp på sig själva. Brotten har beskrivits som oerhört grova – bland annat dödshotades offren och några tvingades till sex med djur. Nu hoppas åklagarna på ett genombrott och att mannen döms för våldtäkt.

– Handlingarna och omständigheterna i fallet är så allvarliga att kränkningen kan jämföras med våldtäkt anser vi, säger Emelie Källfelt, en av åklagarna.

I dag inleds pläderingarna i det uppmärksammade fallet med en 41-årig man i Uppland som framför sin dator hotat flickor i utlandet att livefilma övergrepp på sig själva. Polisen har beskrivit handlingarna som mycket grova. Mannen hotade att skjuta flickornas familjer. I några fall tvingades offren till sex med djur eller en nära anhörig.

Rättegång gällande våldtäkt genom internet

– Det finns ju grader i helvetet. Naturligtvis kan det bli grövre. Men så kan man inte resonera, att man alltid ska spara sig för att det kan bli värre. Det gäller ju alla brottstyper i så fall, ”det här kan inte vara grov misshandel för det kan bli värre”. Frågan är i stället om man nått upp till den gränsen, säger Emelie Källfelt.

Ingen dömts

Ingen person har hittills dömts för våldtäkt när övergreppet skett över nätet. Men enligt åklagarna finns utrymme i lagen att göra det.

– Om domstolen inte tycker att det kan vara jämförbart med våldtäkt i det här fallet hoppas vi ju att man ska förklara varför. Vad ska egentligen krävas, säger Emelie Källfelt.

41-åringen har erkänt mycket av det som åklagarna lagt fram, men anser inte att det rör sig om våldtäkter.

– Vår uppfattning är att en egen utförd sexuell handling inte kan tillmätas lika stor betydelse i kränkningshänseende som det gör när det utförs av någon annan, säger mannens advokat Kronje Samuelsson.

Sannolikheten att åklagarna får gehör för sin linje bedömer Samuelsson som liten.

– Jag har svårt att se det. Man har tidigare över huvud taget inte ens valt att åtala för våldtäkt i dylika fall. Det har inte skett några lagändringar eller något avgörande från HD som är prejudicerande, säger han.

Lagändring på gång

Rättsexperten och tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem anser dock att åklagarna har skäl för sin ståndpunkt.

– Dels har HD har konstaterat att övergrepp kan ske via nätet, dels har man jämställt handlingar, som inte innebär samlag, med sådana som faller in under våldtäktsbegreppet. De två sammantaget borde medföra att man har på fötterna, säger han.

För att klargöra det rättsliga läget är det viktigt att fallet drivs så långt det går, anser han.

– Skulle det visa sig att det inte är möjligt att döma för våldtäkt är det en självklarhet att ändra lagstiftningen, säger Sven-Erik Alhem.

Emelie Källfelt påpekar att en ändring av sexualbrottslagstiftningen är på gång, och att det där finns en diskussion kring om hela våldtäktsbegreppet ska tas bort.

– Går domstolen inte på vår linje hade jag nog tagit mig en funderare på om det är värt att fortsätta hävda att det här är att jämställa med våldtäkt, eller om det helt enkelt är läge att invänta lagändringen, säger hon.

Fakta: Åtalas för 27 brott

Framför en dator i hemmet i Uppland hotade 41-åringen flickor i utlandet att begå grova sexuella handlingar.

I september åtalades mannen för brott mot 27 barn i USA, Skottland och Kanada.

De flesta var under femton år när brotten begicks.

Mannen har med hot via nätet fått dem att klä av sig, posera och utföra sexuella handlingar på sig själva.

I bevisningen mot mannen finns filmer på nästan alla övergrepp, som han misstänks ha sparat på sin dator.

Förutom grov våldtäkt mot barn misstänks mannen bland annat för grovt sexuellt övergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering och barnpornografibrott.

Grov våldtäkt mot barn har ett minimistraff på fyra år, och ett maxstraff på tio år.

Mannen är tidigare dömd för en rad sexualbrott, både mot vuxna kvinnor och unga flickor.

Målet avslutas enligt planen i Uppsala tingsrätt den 10 november.

Källa: TT:s nyhetsarkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegång gällande våldtäkt genom internet

Mer i ämnet