Foto: Anton Wikström

Misstänkte mördaren psykiskt störd

Uppdaterad
Publicerad

Den man som misstänks för mordet på en man i 60-årsåldern i Enköping i somras var allvarligt psykiskt störd.

Det slår rättsmedicinalverket fast i den rättspsykiatriska utredningen av mannen.

Därmed kan den misstänkte mördaren dömas till rättspsykiatrisk vård istället för fängelse.

Den mördade mannen, som var i 60-årsåldern, hittades död av en polispatrull i sin lägenhet i juli i somras.

Mannen hade mördats efter det att han hade utsatts för ett mycket kraftigt våld.

Misstänkt mord i Enköping

– Han fick så många knytnävslag i ansiktet att det inte gick att identifiera honom, och han har fått kraftiga knivhugg som det enligt rättsläkaren ligger mycket stor kraft bakom. Med bakgrund av det menar jag att det ligger stor vrede bakom brottet, sade åklagaren Thomas Bälter Nordeman under rättegången till SVT Nyheter Uppsala.

Bekant slog larm – polisen kom inte

Kort efter att mannen hittades mördad kunde en man i 30-årsåldern gripas misstänkt för mordet.

Mannen som greps hade övernattat hos en kvinnlig bekant som redan under natten larmat polisen på grund av rädsla för mannen. Polisen avstod dock från att rycka ut till kvinnan och hon fick därför spendera natten med mannen i sin lägenhet.

Under rättegången beslutade tingsrätten att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Enligt åklagaren Thomas Bälter Nordeman på grund av att rätten anser honom skyldig till offrets död.

– Rätten har funnit att det handlar om en övertygande bevisning, sade åklagaren till SVT Uppsala.

”Risk för fortsatt brottslighet”

Nu har Rättsmedicinalverket lämnat sin rapport, och i den så slår man fast att den misstänkte mördaren var allvarligt psykiskt störd vid brottstillfället, och att han fortfarande lider av en allvarlig psykisk störning, skriver Enköpings-Posten.

I rapporten skriver den ansvariga överläkaren att den misstänkte mördaren har behov av sluten psykiatrisk vård. Enligt utlåtande finns det också risk för fortsatt allvarlig brottslighet till följd av mannens psykiska störning. Det innebär att tingsrätten sannolikt kommer att döma mannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Enköping

Mer i ämnet