Den mordmisstänkte Uppsalabon greps av fransk polis i oktober 2018. Foto: Dominique Trossat/AP

Mordmisstänkt Uppsalabo inte allvarligt psykiskt sjuk

Uppdaterad
Publicerad

Den rättspsykiatriska undersökningen av en mordmisstänkt Uppsalabo är nu färdig. De medicinska experterna har kommit fram till att 21-åringen ska bedömas som tillräknelig. Det innebär att han kan dömas till vanligt fängelsestraff.

Det var i oktober 2018 som en 24-årig man hittades död i en bostad i Oslo. Norsk polis fattade misstanke mot en då 20-årig man som är skriven i Uppsala. Den misstänkte flydde landet och kunde några dagar senare gripas i franska Dijon. Under sin tid på flykt misstänks han för ytterligare ett mord på en kvinna i Belgien. Mannens advokat har tidigare uppgett att den mordmisstänkte medger omständigheterna kring mordet.

Bedöms som tillräknelig

Psykiatriska experter har nu bedömt mannens psykiatriska tillstånd, rapporterar norska Dagbladet.

– De har ansett att han var psykotisk (schizofren) vid utredningen och att han också är i dag, säger polisadvokat Christian Hatlo till tidningen.

Den mordmisstänkte bedöms trots det som tillräknelig under själva utförandet av dådet.

”De psykiatriska experterna som har bedömt den anklagade har till stor grad av tvivel dragit slutsatsen att han var kriminellt ansvarig vid brottet,” skriver polisen i ett pressmeddelande.

Enligt uppgifter till den norska tidningen kan den kommande rättegången äga rum innan sommaren 2020.

– Med förbehåll för förseningar tror och hoppas jag att vi får en rättegång innan sommaren, säger Hatlo till Dagbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.