Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Slutet på debatten om spårvägen var inte snygg, enligt Therez Almerfors (M) – starta klippet för att se Erik Pellings (S) svar och döm själv. Foto: SVT

KRÖNIKA: När kommunalrådet ringer och skäller

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Samma eftermiddag som vi publicerar hör kommunalrådet av sig. Han är upprörd över en av våra publiceringar. Videon visar hur han helt sonika stjäl och repeterar en replik som hans politiska motståndare just levererat. Allt sker inför rullande kamera i den minidebatt som SVT Nyheter Uppsala arrangerar.

Magnus Nildén

Redaktionschef och ansvarig utgivare, SVT Nyheter Uppsala

Det är inte första gången kommunalrådet Erik Pelling (S) ringer i affekt och vill uttrycka sitt missnöje. Nu använder han ord som ”kvällstidningsjournalistik” och ”lågvattenmärke”. Han vill kunna ”lita på” reportern Erik Leijonhufvud som tar samtalet.  

Pelling är missnöjd med att vi visar hur han stjäl en formulering från sin politiska motståndare Therez Almerfors (M) i en debatt om den framtida kollektivtrafiken i Uppsala. Videon ger en inblick i hur mycket det betyder för politikerna att framstå som välformulerade och slagfärdiga.

I samtalet till redaktionen tycker kommunalrådet att vi ”spär på politikerföraktet” genom vår publicering. Han följer senare upp med att skicka okommenterade skärmdumpar där andra uttrycker kritik i sociala medier mot hans agerande i vår video. 

SVT för viktiga traditionen vidare

Det är inget nytt fenomen att den politiska makten vill ha kontroll över berättelsen och perspektivet. Gunnar Sträng kunde skälla och muttra på journalisterna. Och när Tage Erlander i den klassiska utfrågningen i SVT i valrörelsen 1966 fick frågan vad en ung bostadssökande familj skulle göra svarade statsministern att ”de får ställa sig i bostadskön”. Erlander var inte beredd på frågan och gav ett taffligt svar.  

Då reportrarna blev mindre inställsamma skapades samtidigt en sund distans till politikerna. Makten kunde granskas, vinnarna blev allmänheten som fick bättre möjligheter att fatta välgrundade beslut. I nutid för reportrar som SVT Nyheter Uppsalas Erik Leijonhufvud och andra den viktiga traditionen vidare.

Välkommet om våra folkvalda hör av sig

Vår journalistik ska vara saklig, engagera, ibland uppröra. För oss är det välkommet om våra folkvalda hör av sig även med kritik. Det är ett tecken på att vi gör vårt jobb, och att vi har en nödvändig professionell distans till våra politiker. 

Och visst kan politikerna lita på oss att vi gör vårt jobb. 

Ni kan alla lita på att vi kommer fortsätta granska makten och publicera relevant journalistik. Även om det innebär att kommunalrådet ringer och skäller.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Valet 2022 Uppsala

Mer i ämnet