Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag måste egentligen bort från stan” – hör om varför Nathalie Aspberg tror att många färdigutbildade sjuksköterskor flyttar till andra orter än Uppsala Foto: Måns Antman Debels/SVT

Nathalie blev färdigutbildad sjuksköterska – då sänktes lönen

Uppdaterad
Publicerad

På sommarjobbet som undersköterska hade Nathalie Aspberg en månadslön på 30 000 kronor. När hon efter tre års studier till sjuksköterska tog jobb på Akademiska sjukhuset fick hon acceptera en rejäl lönesänkning.

– Många i klassen valde att flytta till andra orter istället, säger hon.

Nathalie Aspberg arbetar som sjuksköterska på barnonkologen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Där tar hon hand om barn med tumörer och blodsjukdomar.

En granskning som tidningen Vårdfokus har gjort visar att lägstalönerna vid Akademiska sjukhuset är lägre än vid flera andra sjukhus. En genomgång som SVT Nyheter Uppsala genomfört visar att Akademiska har bland de lägsta ingångslönerna i Mellansverige.

Jämfört med de jobb Nathalie Aspberg haft som undersköterska inom bland annat den kommunala hemsjukvården under somrarna är lönen hon har i dag lägre.

– Jag fick inte räkna in mina tidigare erfarenheter, säger Nathalie.

Högre lön i Stockholm

Hon blev också erbjuden jobb på liknande avdelning i Stockholm. Där skulle lönen blivit 6 500 kronor mer i månaden enligt Nathalie.

– Jag hade lägenhet, sambo här i Uppsala och ett sammanhang, så jag valde att stanna.

Många av klasskamraterna har istället valt att flytta till Stockholm eller Gävle där lönerna är högre.

”Vår enda möjlighet är att byta jobb” – hör Nathalie berätta om ett av sätten att som sjuksköterska få upp sin lön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.