Nu avslutas rättegången om händelserna inom Knutbyförsamlingen

Uppdaterad
Publicerad

I dag onsdag avslutas rättegången i Uppsala tingsrätt som handlar om bland annat misshandel av flera församlingsmedlemmar i Knutby åren 2014-2016.

Rättegången inleddes den 14 januari och bara den första dagen – när åklagaren presenterade bevsiningen – har varit öppen för allmänhet och journalister. Resten av rättegången har hållits bakom stängda dörrar för att undvika risken att ett av offrens identitet, som är sekretessbelagd, ska bli offentlig.

Tre före detta pastorer står åtalade, bland dem Åsa Waldau – numera Jacobsson – och Peter Gembäck. Polisutredningen startade sedan Peter Gembäck gått in i polishuset i Uppsala en dag i september 2017 och anmält sig själv. Åtalet lämnades in till Uppsala tingsrätt i maj 2019 och handlar om flera fall av misshandel, ett fall av olaga tvång och ett fall av sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Knutbyrättegången

Rättegången har pågått i drygt tio dagar och en viktig del av åklagarens bevisning har bestått av förhör med målsäganden, vittnen och de misstänkta.

– Det är klart att det förekommit känslor och tårar från målsägandens sida men i viss mån även från de tilltalade när de beskrivit sin version av det som hänt, säger åklagaren Liselott Herschend.

Åsa Waldau, som tidigare kallats ”Kristi brud”,  har under rättegången erkänt örfilar och knuffar.

Har avlöpt som förväntat

Under onsdagen ska åklagaren och advokaterna hålla sina slutanföranden. Åklagare Liselott Herschend kommer att lägga fram vilka straff hon anser att de åtalade bör dömas till.

Hon säger att rättegången ungefär avlöpt som förväntat.

– De inblandade har under förhören berättat ungefär som under förundersökningen, så det har inte varit några större överraskningar, säger Liselott Herschend.

Under sista rättegångsdagen var det stort medieuppbåd i Uppsala tingsrätt och journalister från bland annat HBO, TV4 och Sveriges Radio var på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knutbyrättegången

Mer i ämnet