Under måndagen installerades nedräkningsklockan på universitetsbibliotekets balkong. Foto: SVT

Nu börjar nedräkningen till sista april – klockan på Carolina har installerats

Uppdaterad
Publicerad

Nu har nedräkningen till 30:e april startat, inte bara för blivande sista april-firare utan även officiellt på Carolina Redivivas balkong i Uppsala. På universitetsbibliotekets fasad hänger ”nedräkningsklockan” från och med i dag.

Inför de senaste årens sista april-firande har en klocka installerats på Carolina Redivivas balkongräcke, synlig för allmänheten att beskåda. Den räknar ned till mösspåtagningen som är klockan 15.00 på sista april.

I år installeras den lite tidigare än vanligt.

SISTA APRIL 2019

– Den brukar sättas upp tio dagar innan, men i år blev det lite tidigare med anledning av planeringen då det snart är påsk och det infaller röda dagar, säger Sofia Ljungman, kommunikatör vid Uppsala universitet.

Två personer har arbetat under måndagsförmiddagen med att få klockan på plats.

– De var vid gott mod i morse och glada över att det var sol, säger Sofia Ljungman.

”Ett riktigt vårtecken”

Sofia Ljungman tycker det känns bra att den nu är på plats.

– Det är ett riktigt vårtecken och det känns extra roligt i år att räkna ner till sista april eftersom det nyrenoverade Carolina är färdigt och gäster kan gå in genom den stora ingången, säger hon.

Förra året var det inte möjligt att gå genom den stora porten då renoveringen av byggnadens insida pågick. Manskören Orphei Drängar som sjunger på trappan under sista april fick då gå via en sidoentré istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SISTA APRIL 2019

Mer i ämnet