Orphei Drängar sjunger in våren vid mösspåtagningen. Foto: Märta Hulth / SVT

OD sjunger både vid Carolina och i universitetsaulan på valborg

Uppdaterad
Publicerad

Manskören Orphei drängar, OD, har de senaste åren sjungit in våren på trappan till Carolina Rediviva på sista april. Men många har saknat deras sång i universitetsaulan – därför sjunger OD på båda platserna i år.

Det var när universitetsaulan renoverades för några år sedan som OD började sjunga in våren vid mösspåtagningen vid Carolina Rediviva istället. Det visade sig vara ett lyckat koncept varför man fortsatte med det i fjol. Men i år gör kören två konserter, först vid Carolina och sedan i universitetsaulan, där man sjungit in våren sedan 60-talet.

– För det första är det jättekul att sjunga på trappan, kul att universitetet vill ha oss där. Men samtidigt finns det de som gärna vill höra oss i aulan. De finstämda sångerna funkar inte lika bra på trappan framför 35 000 personer, säger OD:s pressansvarige Jacob Risberg som också sjunger i kören.

SISTA APRIL 2019

Inga högtalare i Universitetsparken

OD kommer att sjunga i en knapp halvtimme på trappan till Carolina Rediviva för att därefter gå direkt till universitetsaulan och köra samma konsert en gång till. Däremot kommer man troligtvis inte att ha högtalare ute i Universitetsparken i år.

– Då behöver vi inte konkurrera på samma vis med champagnegalopperna som är i full gång då, säger Jacob Risberg.

”Inte vår förrän man hört sina vårsånger”

Att OD sjunger in våren är en tradition som går långt tillbaka, ända till 1800-talet.

– Det är en sån härlig tradition. Vi märker också hur uppskattat det är av publiken. Folk står kvar länge. Jag tror att många tycker att våren inte har kommit förrän man får höra sina vårsånger, säger Jacob Risberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SISTA APRIL 2019

Mer i ämnet