Landshövdingen Göran Enander vill lånas ut på Stadsbiblioteket. Foto: SVT/Länsstyrelsen

Nu kan du låna landshövdingen – på bibblan

Publicerad

Sedan i höstas kan nyanlända som vill öva sin svenska ”låna” en Uppsalabo att träna ihop med. Nu har projektet fått draghjälp – av landshövdingen.

Den 11 oktober drogs projektet igång efter att Lions fått inspiration från ett liknande projekt i Falun och därefter fått med sig Uppsala kommun på tåget.

LÄS MER: Nu kan du låna en Uppsalabo

I dagsläget har cirka 340 nyanlända ansökt om att få låna en Uppsalabo. Och behovet av frivilliga som vill ”lånas ut” är stort. Nu blir behovet dock lite mindre sedan åtminstone en till anmält intresse, nämligen landshövdingen själv, Göran Enander.

– Detta är ett enkelt och bra sätt att bidra till att underlätta integrationen i det svenska samhället. Samtidigt får jag möjlighet att lära mig mer om de nyanländas situation här i Uppsala, säger Göran Enander i ett pressmeddelande.

I projektet träffas de nyanlända och de utlånade Uppsalaborna över en fika, som Stadsbiblioteket står för, och tränar sin svenska och delar med sig av sina liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.