På onsdagen görs ett nytt försök att pumpa ur vattnet ur restaurangbåten i Fyrisån. Foto: SVT

Nu pumpas Skeppet

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen görs ännu ett nytt försök att bärga restaurangbåten Skeppet i Uppsala hamn. Försöket är ett i raden under de dryga två månader sedan Skeppet fick slagsida i Fyrisån.

– Vi kommer att börja pumpa inom vilken minut som helst och förhoppningsvis så kommer det göra tillräckligt, säger Peter Högosta som är arbetsledare på platsen vid 10-tiden.

Bärgningsbil, pråmar, ett dykteam och ett antal pumpar finns tillhands i arbetet med att försöka

Peter Högosta leder arbetet med att bärga restaurangbåten. Foto: SVT

få rätsida på Skeppet vid Fyrisån. Mellan 60-70.000 liter vatten i minuten är det som kommer att pumpas ur, i olika steg.

– Vi har förstärkt skeppet på flera olika ställen för att vi förhoppningsvis inte ska få någonting som går sönder under lyftet. Om det går som vi vill får vi upp den inom en snar framtid.

Får man upp Skeppet blir nästa steg att se hur båten ser ut inuti och om man kan hitta orsaken till att den sjunkit. Eftersom Skeppet gått sönder under de tidigare bärgningsförsöken är dagens utmaning att se om det håller denna gång.

– Vi hoppas verkligen att det går nu för vi har lagt ner väldigt mycket resurser på det här.

Så här såg det ut när Skeppet fick slagsida den 20 mars:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.