Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Ny bas för ambulansflyg på Arlanda ska rädda liv

Publicerad

Först öppnade baserna i Umeå och på Landvetter. Nu faller den sista pusselbiten på plats med den tredje och sista basen för ambulansflyg som har öppnat på Arlanda.

– Med alltmer specialiserad och centraliserad vård på färre sjukhus blir det kritiskt att få en patient till rätt plats så fort som möjligt, säger Fredrik Lambeck, pilot.

Akademiska sjukhuset ansvarar för och bemannar basen på Arlanda.

– Vi ska vara redo att inom 30 minuter att påbörja lastning av patient och sedan lyfta, säger piloten Fredrik Lambeck, som också är den som har helhetsansvar för flygoperationerna inom Svenskt ambulansflyg.

Förutom två piloter arbetar en specialutbildad sjuksköterska på varje flygning.

– En skillnad är att man är just ensam. Det finns ingen knapp att trycka på så kommer det en massa läkare springande, säger Sophie Holm, sjuksköterska och det som i flygsammanhang kallas flight nurse.

Traumatiserade patienter

Patienterna som kommer att flygas mellan olika sjukhus kommer att vara av olika slag. En del är färdigbehandlade personer som ska tillbaka till sina kommuner.

Det kan också handla om patienter som vart utsatta för trauman, exempelvis brännskador som kräver snabb transport till den specialiserade brännskadevården på Akademiska sjukhuset.

Fredrik Lambeck tror att ambulansflyget kommer att rädda liv:

– Jag det skulle jag säga, definitivt.

Klippet: Mer om att vårda svårt sjuka flera tusen fot upp i luften.

Ambulansflyg på Arlanda

• Samtliga sjukvårdsregioner i landet står bakom Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg, KSA, som med den tredje basen på Arlanda blir fullt operativt över hela landet.

• Beslutet om att inrätta ett gemensamt ambulansflyg för samtliga regioner togs redan 2016 men blir verklighet först nu. Tidigare fanns det regioner som var för små för att upphandla eget ambulansflyg men nu finns en lösning som omfattar hela Sverige.

• 18 sjuksköterskor är stationerade vid beredskapsbasen på Arlanda med erfarenhet och specialistutbildning inom intensivvård eller anestesi.

• De har genomgått utbildning i flygmedicin och praktisk utbildning med avslutande praktik vid beredskapsbasen i Umeå.

• Sjuksköterskorna vid Arlanda är anställda av Region Uppsala med 50 procent tjänst som Flight Nurse vid Svenskt Ambulansflyg. Region Uppsala är även vårdgivare för uppdrag med Arlandas sjuksköterskor. Därutöver utför de minst 25 procent klinisk tjänst inom sin specialisering vid Akademiska Sjukhuset eller sjukhus inom Region Uppsala.

Källa: Kommunförbundet Svenskt ambulansflyg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.