Ny lag hoppas lösa problematiken kring hemlösa katter. Foto: SVT

Id-märkning ska underlätta att ställa kattägare till svars

Publicerad

Sedan den 1 april i år är det förbjudet att överge sina djur. Då många katter saknar id-märkning är det svårt att identifiera katternas ägare och ställa dem till svars. Nu kan det bli lag på att id-märka och registrera katter.

Just nu pågår en utredning som behandlar ett antal åtgärder för att utöka skyddet för katter. Bakgrunden till är de problem med förvildade och kringstrykande katter som regeringen pekat ut.

Registreringen förtydligar kattägarens åtagande, och det kommer att förändra inställningen till katter, enligt utredningen. Dessutom gör registreringen det lättare att få koll på kattägare som inte sköter sig.

På sikt hoppas man att katternas status kan höjas på grund av åtgärderna.

Kattägare positiva till lagförslaget

Idag finns det cirka 100 000 hemlösa katter i Sverige, och många av dessa katter har eller har haft en tidigare ägare. Men om katten saknar id-märkning och inte är registrerad så är det nästan omöjligt att förena katten till sin ägare.

– Jag skulle bli överlycklig om det skulle bli lag att id-märka och registrera sin katt, för det är katter ute och springer hela tiden. Senast igår hade jag en katt i mitt område som jag blev orolig för, men jag hade en chipläsare i väskan som jag drog över katten och då såg jag att han hade ett hem, säger kattägaren Ulrika Hjerpe.

Omärkta katter skapar problem

Att inte registrera eller id-märka sin katt kan skapa flera problem, inte minst om en katt skadas och behöver få veterinärvård. Vid Universitetsdjursjukhusets Smådjursklinik, USD, i Uppsala man in flera sådana fall i månaden.

– Det är svårt när vi får in skadade katter som inte är märkta, vi vet inte hur långt vi ska gå. Till exempel om katten har blivit påkörd och är allvarligt skadad, de kräver väldigt mycket vård och vi behöver veta att någon kan ta hand om katten, säger Marit Gorvy, veterinär vid USD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.