Ny ödetomt i centrala Enköping

Uppdaterad
Publicerad

Obebyggda tomter i centrala Enköping har varit en omdiskuterad fråga de senaste åren. Först det rivna stadshotellet som bara resulterat i en stor grop. Nu har kommunen jämnat Pausparkeringen med marken för att ge plats för bostäder, men platsen riskerar att stå orörd i flera år framåt.

– Det är jättetrist att den finns faktiskt. Det har varit såhär i flera år. Jag tycker att det är botten.

Så säger Enköpingsbon Kent Tibbelin om den stora grop som rivningen av stadshotellet har inneburit. Redan 2010 revs byggnaden, och det enda som finns på platsen idag är ett gapande hål. Och nu finns det ytterligare en ödetomt i centrum. Bara 200 meter från den ökända gropen låg tidigare Pausparkeringen, som nu är jämnad med marken. Tanken var att man skulle bygga bostäder och ett nytt parkeringshus, men efter bland annat förseningar med bygglovet har planerna stannat av.

– Det pågår nu en bygglovsprocess mellan exploatören och kommunens bygglovsavdelning. Där ska de hitta vad man kan bygga utifrån nu gällande detaljplan, och det är den tiden vi använder till att också hitta en alternativ parkeringslösning.

Detta säger Anders Wikman, kommunalråd som företräder Nystart Enköping. Efter maktskiftet i höstas styr hans parti nu i kommunen, tillsammans med Socialdemokraterna. Nystart Enköping är kritiska mot den nuvarande oppositionens tidigare beslut att bygga ett parkeringshus i centrum.

– Ja, ända sedan starten har vi varit tydliga med att vi tycker att parkeringshuset är fult, dyrt och onödigt.

En beskrivning som oppositionen inte håller med om.

– Det är ett märlkligt förhållningssätt, säger moderaternas oppositionsråd Ingvar Smedlund. Parkeringshus behöver vi, de är sällan snygga men det är fortfarande en subjektiv uppfattning. Behovet finns, och just nu så står bilarna dubbelparkerade i Enköpings stad. Det är inte heller vackert. Det krävs ett parkeringshus, så är det.

Och Enköpingsborna själva är oroliga att den rivna parkeringen ska gå samma öde till mötes som stadshotellet.

– Jag skulle tro det, säger Kent Tibbelin. Politiker har stora planer, men sen händer det ingenting. Och så blir det överklaganden hit och dit, det kommer bara dra ut på tiden.

Oppositionsrådet Ingvar Smedlund säger att risken för detta är uppenbar. Men trots tvivel från Enköpingsborna och oppositionen är Anders Wikman från Nystart Enköping hoppfull. Han menar att Pausparkeringen inte kommer att bli ytterligare ett långvarit gap i stadsbilden.

– Det ligger i allas intresse att Enköpings inte har obebyggda tomter mitt i centrum. Så kommer det alltså inte att bli, säger Anders Wikman.

Det kan du lova?

– Absolut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadshotellet i Enköping

Mer i ämnet