Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bilden är Larvik i Norge. Se filmer från Norge, Borlänge och Uppsala i klippet. Foto: Norsk Meteornettverk/Deep Sky Exploration

Ny rymdsten brann upp över Norduppland – fångades på film

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en rymdsten har brunnit upp ovanför Uppland. Under tisdagskvällen fångades boliden på kameror från Uppsala till Larvik i Norge. Den brann sedan upp i norduppland.

I november syntes en nio ton tung rymdsten över stora delar av Sverige. Entusiaster letade efter delar av stenen och hittade till slut en 14 kilo tung sten i närheten av Fjärdhundra.

Nu har ytterligare en rymdsten fångats på film. Den här stenen är betydligt mindre – ungefär tre kilo tung – men den lyste ändå upp himlen och fångades på film ända i Larvik i Norge.

– Privatpersoner upplever det väldigt starkt för är man i närheten så är det ju ett starkt ljussken. I det här fallet var det också ett antal smällar och det kan ju vara både skrämmande och spännande, säger Kjell Olauson, ordförande i Örebro astronomi.

Brann upp mellan Skärplinge och Östhammar

Stenen började brinna några mil nordost om Gävle, drygt sex mil upp i luften. Den flög sedan sydost ner över Norduppland och brann upp 26 kilometer ovanför marken mellan Skärplinge och Östhammar.

– Vi brukar se 10-12 stenar i den här storleken per år. Att de syntes just ovanför Uppsala län är en slump men det är inte särskilt anmärkningsvärt. Sen hur mycket de syns har att göra med hur molnigt det är, säger Kjell Olauson, ordförande i Örebro Astronomi.

Se rymdstenen i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer