Under torsdagen invigdes den nya vinterträdgården på Akademiska sjukhuset. Foto: SVT Uppsala/Stefan Larsson

Ny vinterträdgård ska ge fler vårdplatser

Uppdaterad
Publicerad

Vårdplatser på Akademiska sjukhuset är en bristvara sedan länge. För att minska på trycket öppnar sjukhuset nu upp en ny lounge. Förhoppningen är att loungen ska frigöra 20 vårdplatser.

Tanken är att de som väntar på att kunna lämna sjukhuset, eller på sitt kommande sjukhusbesök, nu kan spendera sin tid på Akademiskas nya vinterträdgård – istället för i något av patientrummen.

Loungen, som ligger vid ingång 85 och som är inspirerad av vinterträdgårdar, öppnades upp under måndagen men först under torsdagen klipptes invigningsbandet. Nu är loungen öppen för patienter och allmänheten. 

Framtidens Akademiska

Mjukstart för grönytan

Under måndagen befann sig fem patienter i trädgården, men under onsdagen hade siffran stigit till 20, berättar Marianne van Roijen, biträdande sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset.  

– Det här är bara en liten del i vår strävan att öppna upp fler platser, säger hon.  

Även en mötesplats 

Susanna Sparr och Kjell Lundin minglar vid ett av borden. De uppskattar initiativet och lärde känna varandra på Akademiska.  

– Det är väldigt mysigt här och även en bra mötesplats. Man blir lätt isolerad på rummet, säger Susanna Sparr.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtidens Akademiska

Mer i ämnet