Vivanne Macdisi (S) är regionråd i Uppsala. På onsdagen gjorde hon praktik på förlossningsavdelningen på Akademiska sjukhuset och hon bekräftar för SVT att sjukhuset trots tidigare besked tänker följa de nya rekommendationerna kring att förebygga svåra förlossningsskador. Foto: Samuel Björk

Nya rekommendationer ska förebygga förlossningsskador

Uppdaterad
Publicerad

En ny utbildningsportal på internet ska hjälpa till att förebygga och på ett bättre sätt behandla förlossningsskador hos födande kvinnor.

I februari uppmärksammade SVT Nyheter Uppsala att det var stora förändringar på gång inom förlossningsvården. För att fler förlossningsskador ska upptäckas ska det bli rutin att bedöva alla nyförlösta kvinnor och utföra en grundligare undersökning än vanligt.

I förra veckan publicerades de nya rekommendationerna efter ett sex år långt arbete från Svenska föreningen för obstetrik och gynekologi och Svenska barnmorskeförbundet.

Förlossningsskador

– Det började som en stor revision där vi åkte omkring till alla Sveriges förlossningskliniker. Vi frågade hur de gjorde med arbetet för att förebygga och behandla förlossningsskador. Vi har fått ett bra bemötande och det finns ett stort sug efter en samlad kunskap, säger Eva Uustal, överläkare på Universitetssjukhuset i Linköping och den som drog igång arbetet med de nya rekommendationerna.

Förebyggande är viktigt

I veckan gjorde socialdemokratiska regionrådet Vivianne Macdisi praktik på förlossningsavdelningen på Akademiska sjukhuset. Där har verksamhetschefen tidigare uppgett för SVT Nyheter Uppsala att man inte tänkte följa de nya rekommendationerna.

– Jag har varit i kontakt med verksamhetschefen själv och har pratat med personalen på förlossningen och den information som jag får, och som är väldigt tydlig, är att Akademiska sjukhuset ska följa de rekommendationer som finns och det gör man också, säger Vivianne Macdisi (S) till SVT Nyheter Uppsala.

LÄS MER: Vårdchefen: Tror inte på bedövning för alla nyförlösta

Även för allmänheten

Studien har finansierats av Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag och det första steget finns tillgänglig för allmänheten i en utbildningsportal på internet. Där finns även patientinformation på både svenska och engelska.

– Det andra steget innehåller bilder och videoklipp som beskriver faktiska skador och hur man på bästa sätt kan åtgärda dessa, den delen kommer vara lösenordsskyddad för patientsekretessens skull, berättar Eva Uustal på Universitetssjukhuset i Linköping.

– Det tredje steget är spännande och unikt, där läkare och barnmorskor kan få simulera skador i 3D-miljö och sedan öva på hur man kan åtgärda dem.

Ny utbildningsportal om förlossningsskador

Portalen, backenbottenutbildning.se, finns tillgänglig för allmänheten sedan förra veckan och arbetet med att sprida informationen till landets förlossningskliniker pågår för fullt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsskador

Mer i ämnet