Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Populära sommarfestivalen Popaganda tar paus. Det blir ingen festival sommaren 2019. Foto: TT/Erik Abel

Nytt beslut: Max åtta deltagare vid sammankomster

Uppdaterad
Publicerad

Från och med tisdag är det förbjudet att vara mer än åtta sittande deltagare vid en allmän sammankomst. Det beslutade länsstyrelsen under måndagen.

– Det är fortsatt väldigt hög smittspridning i Uppsala län. Vi ser effekter nu i sjukvården, vi är på väg upp i de högsta nivåerna, säger landshövding Göran Enander.

Redan förra måndagen meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att max åtta personer får samlas vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster. Den lokala gränsen i Uppsala har dock legat på max 50 deltagare, och sittande publik har varit ett undantag från maxtaket. Men nu har länsstyrelsen i Uppsala tagit beslut om att åtta-gränsen ska gälla även då.

– I grunden berörs ju demonstrationsfriheten och mötesfriheten, så det ska man ha klart för sig att det är ett ingripande beslut, säger landshövding Göran Enander.

Undantag för begravningar

Föreskriften gäller tills vidare men kommer omprövas kontinuerligt, uppger länsstyrelsen i ett pressmeddelande. Utgångspunkten är att begränsningen inte ska gälla längre än fyra veckor. Ett undantag är begravningsceremonier, där upp till 20 personer får delta. Enligt Göran Enander har näringslivet respekterat begränsningarna.

– Sen finns det en del rädslor förstås, det har jag stor förståelse för. Det finns synpunkter också från kultursektorn och idrottssektorn. Men man är ändå beredda att acceptera det här beslutet, säger han.

Hör mer från Göran Enander i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet