Provfiskedags i Sävjaån. Tommy Vesterlund, limnolog, Oscar Olseryd, förstehovman, och Daniel Brelin, länsfiskekonsulent. Under provfisket fångades både ål, aborre och flera gäddor. Foto: SVT

Ål nära att knäcka provfiskare

Uppdaterad
Publicerad

Asp, björkna, braxen, mört och sarv. Det är bara några av de fiskarter som i dagarna fångats med hjälp av en ny metod som aldrig prövats i Fyrisån förut.

Limnologen Tommy Vesterlund puttrar fram på Fyrisån i en aluminiumbåt. På håll ser den ut som vilken liten fritidsbåt som helst, men det är en kunskapsinhämtare av rang och kostade cirka 700 000 kronor att köpa in för Bollnäs kommun. Den här veckan är den utlånad till länsstyrelsen i Uppsala.

”Överlägsen metod i Fyrisån”

Två armar med en pluspol längst ut kan fällas ut och vid båten finns en minuspol. Däremellan bildas ett spänningsfällt som gör att fisken domnar av och kan fångas upp. Efter räkning och mätning släpps de i igen.

– Det är en överlägsen metod i Fyrisån, säger Daniel Brelin som jobbar som länsfiskekonsulent i Uppsala.

Det är en skonsammare metod för fisken jämfört med nät och ryssjor. Och med båtens hjälp kommer man åt där vadfiske med el inte är möjligt.

Mot Sävjaån

Vi lägger ut med båten, som det bara finns tre i sitt slag av i Sverige, och tar sikte på dagens ”lokal”, Sävjaån.

– Tre meter djupt, säger Tommy Vesterlund när vi styr av till vänster i höjd med Övre föret.

Vi kryssar förbi pilar och tjocka grästuvor. Vid ett par omkullvälta träd är det stopp.

– Ström på, ropar Tommy Vesterlund när stängerna fällts ut och håvmännen Oscar Olseryd och Daniel Brelin står beredda.

Det dröjer inte länge förrän sumpen har fyllts på med både ål, gädda, abborre, mängder med löja. Reproduktionen av löja är god, vilket borgar för bra förhållanden för rovfisk.

Ålen dagens höjdpunkt

– Vi har haft det på känn förut att det kan finnas ål i Sävjaån, men nu har vi det svart på vitt.

Under provfisket i Uppsala har även flera aspar fångats.

– Jag brukar jämföra det här provfisket med att ta tempen på människor. Genom att räkna antalet arter, och antalet fiskar, får vi ett kvitto på hur fisken mår i Fyrisån, säger Daniel Brelin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.