Under valborgshelgen kommer Orphei drängar sjunga in våren på äldreboenden runtom i Uppsala. Tor Thomsson och Viktor Byström är två av körsångarna som ska cykla runt och sprida glädje. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

OD gör valborgsturné på äldreboenden i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Att höra Orphei drängar sjunga vårsånger vid mösspåtagningen är för många en av dagens höjdpunkter under ett traditionellt valborgsfirande. I år kommer kören i stället dela upp sig och sjunga utanför äldreboenden runtom i Uppsala.

– Inför fredag ska jag vara noga med att värma upp mina stämband och träna cykelmusklerna så att vi ska orka cykla och sjunga mycket, säger Viktor Byström, en av sångarna.

På sista april och första maj har manskören delat upp sig i kvartetter som ska cykla runt till äldreboenden i Uppsala och sjunga vårsånger.

Sista april 2021

– Vi är många grupper som ska ut. Vi har ringt till äldreboenden och sagt: ”kan vi komma vid den här tiden?” säger körsångaren Tor Thomsson.

”Spontansjungningar”

Och kanske finns det fler Uppsalabor som kan ha turen att få höra OD sjunga live i helgen.

– Vi har budgeterat för tre timmar, men vi har också sagt att vi ska ha spontansjungningar om vi får feeling, säger Viktor Byström.

I videon ovan får du ett smakprov på deras sång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sista april 2021

Mer i ämnet