Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur Oksana Dudarkos hemstad Borodyanka har förstörts. Foto: SVT

Oksana skulle resa hem till Ukraina – stoppas av nya bombningar

Uppdaterad
Publicerad

Ända sedan Oksana Dudarko flydde från Ukraina till Uppsala för tre månader sedan har hon velat återvända så snart det känts säkert. Och hon är inte ensam – nästan var tionde som flytt till Sverige återvänder till Ukraina.

Uppsala är inte främmande för Oksana Dudarko som arbetar som forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet. Det är tredje gången hon är här – men Oksana vill helst åka hem. Trots att hemstaden Borodyanka, som ligger i närheten av Kiev, har drabbats hårt av kriget stoppar det inte hemlängtan.

– Jag älskar Ukraina och vill tillbaka trots att det ser ut som det gör, säger hon.

Ukrainakriget och Uppsala

Var tionde återvänder

Enligt Migrationsverket har 55 000 ukrainare kommit till Sverige under 2022, varav åtminstone 5 000 har återvänt.

I Uppsala län finns 1 015 ukrainska medborgare registrerade i Migrationsverkets mottagningssystem, men exakt hur många av dem som återvänt är okänt.

Oksana Dudarko planerade att resa hem i augusti så att hennes 10-åriga dotter skulle kunna börja femte klass hemma i Borodyanka, men nya attacker mot Kiev stoppar planerna.

– Det är omöjligt att åka hem, det är alldeles för farligt just nu.

Hör mer från Oksana i klippet och se henne visa bilder från hemstaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Uppsala

Mer i ämnet