Foto: TT

Man omhäktas med ny brottsmisstanke

Uppdaterad
Publicerad

En av de män som misstänks för inblandning i den misstänkta våldtäkten som livesändes på Facebook omhäktades av Uppsala tingsrätt i dag.

Åklagaren har begärt mer tid för utredningen och två av de häktade har godtagit detta. Men den tredje mannen, som är i 25-årsåldern och misstänkt för att ha låtit bli att anmäla våldtäkten, motsatte sig fortsatt häktning. Därför hölls en ny häktningsförhandling i polishuset i dag. Där slog tingsrätten fast att mannen ska förbli häktad. Mannen är på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till våldtäkt.

Läs mer: Detta har hänt

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

De tre misstänkta häktades för två veckor sedan. Två män, 18 och 20 år gamla, är på sannolika skäl misstänkta för våldtäkt. Den tredje mannen häktades första gången för misstanken att han skulle ha underlåtit att anmäla den misstänkta våldtäkten.

– Bevisläget mot honom har förbättrats och vi har kunnat rubricerat upp misstanken. Nu har vi två veckor på oss att väcka åtal och den tiden kommer vi att utnyttja, säger åklagare Pontus Melander.

Ansökan till USA

Brottet ska ha begåtts i en lägenhet i Uppsala söndagen den 22 januari och ska ha följts på Facebook av hundratals personer. Åklagare har kontaktat amerikansk domstol för att göra en så kallad internationell rättshjälpsansökan för att kunna få ut den misstänkta filmen.

– I nuläget kan jag inte säga om det finns en film, säger Pontus Melander.

Åklagare Pontus Melander. Foto: SVT

Kända av polisen sen tidigare

Åklagarna anser att misstankarna mot den häktade trion stärkts sedan ny bevisning i form av filmer och bilder inkommit. Förhör med människor som bevittnat händelsen på Facebook har också bidragit till en tydligare bild av förloppet. Åtal ska nu vara väckt senast den 22 februari.

Samtliga tre män nekar till brott. De är sedan tidigare kända av polisen i olika grad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Mer i ämnet