Anställda på Akademiska får vänta på andra dosen covidvaccin, något som oroar på sjukhuset enligt uppgifter till SVT. Foto: TT

Oro bland Akademiskas personal – andra vaccindosen försenad

Uppdaterad
Publicerad

Anställda på Akademiska sjukhuset som fått sin första dos av vaccin mot covid -19 får vänta på andra dosen.

– Många är upprörda och oroliga över det här, säger en anställd som vill vara anonym.

Informationen gick ut till de anställda via sjukhusets intranät häromdagen och har enligt uppgifter till SVT väckt reaktioner.

Vaccineringen av personal på Akademiska började i mitten av januari och hittills har omkring 3 000 av drygt 10 000 anställda fått en första dos. Men den andra dosen har inte kunnat ges tre veckor senare, som ska ha varit det besked som personalen först fick.

Coronaviruset i Uppsala

– Ger vaccinet verkligen effekt – tänk om det går för lång tid och vi inte får det skydd vi behöver, säger den anställde som SVT pratat med.

Karin Fischer Liddle är avdelningschef för infektion och Akademiskas vaccinsamordnare.

– Jag vill inte lämna några garantier för att vi kan ge andra dosen inom de sex veckor som rekommenderas, men vi arbetar såklart för att hinna och jag förstår personalens oro, säger hon.

”Ett pussel”

Förklaringen till dröjsmålet är brist på vaccin. När Astra Zenecas vaccin inte ska ges till personer över 65 så måste Pfizers vaccin, som Akademiskas anställda fått i en första dos, ges till den gruppen i stället.

– Den gruppen måste prioriteras, så att de inte hamnar på sjukhuset, säger Karin Fischer Liddle.

När kan personalen få besked om andra dosen?

– Förhoppningsvis har vi en plan för det i nästa vecka, men det är ju ett pussel att lägga hela tiden och tyvärr kan vi inte styra över hur mycket vaccin vi får.

Och vad gör ni om det inte går att ge andra dosen inom de rekommenderade sex veckorna?

– Det kan jag inte svara på, det är mer något för smittskyddet att ta ställning till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet