SKB vill förvara det använda kärnbränslet 500 meter ner i Urberget vid Forsmarks kärnkraftverk. Avfallet ska ligga i kopparkapslar. Foto: SKB

Sluttampen kring slutförvaret: Östhammar säger ja

Uppdaterad
Publicerad

Östhammars kommun säger ja till planerna på ett slutförvar av utbränt kärnbränsle i Forsmark. Nu är det upp till regeringen att fatta det slutgiltliga beslutet.

Vägen ligger nu öppen för ett slutförvar av radioaktivt avfall i Östhammar. Idag lämnade kommunstyrelsens arbetsutskott beskedet att man godtar slutförvaret, och därmed använder man inte sin vetorätt för att stoppa det.

– Frågan är utredd på ett tillförlitligt sätt, säger Jacob Spangenberg (C), kommunalråd i Östhammar.

Nu är det upp till regeringen att fatta det slutgiltiga beslutet. Kommunen säger ja utan villkor men har i sin tur höga förväntningar.

– Vi har tydliga förväntningar på dem, och att Östhammar fortsatt får vara med i processen, säger Margareta Widén Berggren (S), kommunalråd.

Man vill ha ett beslut skyndsamt och har skrivit till regeringskansliet för att få en tidsplan.

”Bör avvakta testresultat”

Opinionsgruppen för säker slutförvaring, Oss är kritisk till kommunens beslut eftersom det inte är klarlagt om de kopparkapslar som kärnbränslet är tänkt att förvaras i, verkligen är en säker metod.

– Östhammars kommun bör avvakta resultaten från tester i Äspölaboratoriet innan man fattar beslut om att tillstyrka eller avstyrka att slutförvaret byggs, skriver Hans Jivander, ordförande i Östhammars naturskyddsförening.

Östhammars slutliga omröstning sker i kommunfullmäktige den 13 oktober.

Video: Hur ska vi förvara kärnavfall i 100.000 år?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slutförvaret i Östhammar

Mer i ämnet