Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet: Hör SVT:s reporter rapportera från ett myggigt Ulleråker. Foto: SVT/TT

Myggplågan har nått Uppsala – kan pågå i veckor

Uppdaterad
Publicerad

Det är ovanligt mycket mygg i Uppsalatrakten just nu. Förklaringen är vårens och försommarens väder. Och det kan dröja ett tag innan vi blir av med de blodsugande plågoandarna.

– Myggorna är i farten på många ställen just nu. Jag bor i Valsätra och har noterat mycket mygg i trädgården, men även i Ultuna och Ulleråker. Men det här rapporteras över hela Sverige just nu, säger myggexperten Anders Lindström vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

I Sverige finns ingen statistisk mätning av mygg, utan det är rapporter och kommentarer från allmänheten som ligger bakom SVA:s slutsatser om myggtillgången.

Det är den blöta våren som är den främsta orsaken till myggboomen. De myggor som nu härjar är så kallade tömyggor som lägger larver i pölar och diken med smält- och regnvatten.

Många kläcktes samtidigt

– Det var ju kallt i maj och då stannade kläckningen av. Sedan kom värmen och då kläcktes väldigt många myggor samtidigt – annars brukar de kläckas lite i taget, säger Anders Lindström.

Enligt honom kan myggplågan hålla i sig i tre-fyra veckor. Eller längre.

– Tömyggorna kommer inte med fler kullar i år, men andra arter brukar ta vid som lägger ägg flera gånger. Men det är svårt att säga hur sommaren blir, det beror på vädret. Varmt och fuktigt är gynnsamt för myggorna, säger Anders Lindström.

Vilka är dina bästa tips till dem som plågas av myggorna?

– Det finns inga superknep annat än myggmedel, kläder, mygghatt – eller så får man helt enkelt gå in.

I klippet: SVT:s reporter rapporterar från ett myggigt Ulleråker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer