I början av sommaren drabbades Jan av covid-19. Efter att ha legat i respirator befinner han sig nu på rehabavdelningen 85 cx. Foto: SVT/Julia Forslund

Var svårt sjuk i covid-19 – här får Jan hjälp att gå igen: ”Gör små framsteg varje dag”

Uppdaterad
Publicerad

På avdelning 85 cx på Akademiska sjukhuset i Uppsala arbetar ett rehabteam med att vårda patienter som blivit svårt drabbade av covid-19. Efter intensivvård och syrgasbehandlig är det många som behöver hjälp för att kunna andas, äta, och gå ordentligt igen.

– När jag kom hit låg jag som ett kolli. Nu kan jag i alla fall ta mig upp ur sängen, säger patienten Jan.

Rehabliteringsavdelningen startades redan i början av april eftersom att personalen tidigt insåg att många som vårdats för covid-19 behöver både fysisk och psykisk rehablitering. Hittills har 129 patienter skrivits ut.

– Gemensamt är att alla varit svårt sjuka. Rehabliteringen är individanpassad, men många behöver hjälp med att komma igång med att exempelvis kunna äta och röra sig igen innan de kan åka hem, säger avdelningschefen Cathrine Göransson.

Coronaviruset i Uppsala

”Personalen gör ett jättejobb”

Rehabteamet består av ett 60-tal undersköterskor, sjuksköterskor, fysioterapeuter, kuratorer, läkare och arbetsterapeuter. Under våren har arbetsbelastningen varit hög – men personalen har hjälpts åt och avlöst varandra med arbetsuppgifter som vanligtvis inte tillhör deras område.

– Precis som på övriga sjukhuset ser vi en minskning av antal patienter just nu. Men vi står beredda om läget skulle ändras, säger Cathrine Göransson.

Jan blev svårt sjuk i covid-19 i början av juni och behövde ligga i respirator. I dag vårdas han på rehabliteringsavdelningen.

– Jag gör små framsteg varje dag. Personalen här gör ett jättejobb, säger Jan.

I klippet ovan kan du höra Jan och personalen på rehabavdelningen berätta mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet