Advokat Henrik Stolare försvarar den tidigare pastorn som åtalas för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Försvarsadvokaten:”Min klient menar att han inte utnyttjat en beroendeställning”

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare pastor, en man, som åtalas för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning nekar till anklagelserna som riktas mot honom.
– Min klient bestrider ansvar för brott, säger försvarsadvokat Henrik Stolare.

– Vi vill inte kommentera det åklagaren påstår har hänt närmre. Av respekt för alla inblandade bör det behandlas i tingsrätten, säger Henrik Stolare.

Hur ser din klient på den punkt han åtalas för?

– Min klient hävdar att han inte har utnyttjat en beroendeställning. Enligt åklagaren har det funnits ett beroendeförhållande på grund av att min klient har haft en position som pastor. Där är vår inställning att det inte betyder att det uppstår ett sådant beroende som beskrivs i lagtexten i det här fallet.

Vid tidpunkten för den händelse som din klient åtalas för var den målsägande minderårig. Hur ser han på det?

– Med hänsyn till både min klient och till målsägande vill vi inte kommentera det.

Har du haft kontakt med din klient i dag?

– Ja.

Vad säger din klient?

– Min klient har som många andra kommit ut på andra sidan, och kan i dag se hur fel saker blev i församlingen. Han kan förstå att människor har tagit illa vid sig och mått dåligt, vilket han tycker är djupt olyckligt. Det gäller inte den specifika åtalspunkten, utan församlingen i stort, säger Henrik Stolare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer