Christophe Pedroletti, verksamhetschef för Akademiska barnsjukhuset. Foto: Akademiska sjukhuset, SVT

Flera uppsägningar på 95F – ”Patientsäkerheten ohotad”

Publicerad

Det har varit flera uppsägningar under våren på grund av arbetssituationen på intensivvårdsavdelningen för nyfödda på Akademiska sjukhuset. Det bekräftar sjukhusledningen.

Men trots det reducerade antalet vårdplatser så har patienter aldrig varit i fara, enligt verksamhetschefen.

Verksamhetschefen bekräftar för SVT Nyheter Uppsala att det är fler som har sagt upp sig på grund av arbetssituationen under året förutom Therese Paulsdotter, som gav sitt besked i förra veckan.

– Det är ett par stycken som sagt upp sig på grund av de nya arbetstidsmodellerna. Men vi ska komma ihåg att de är förhandlade av arbetsmarknadens parter, precis som andra intensivvårdsavdelningar så måste även den neonatala intensivvårdsavdelningen arbeta efter det, säger Christophe Pedroletti, verksamhetschef på Akademiska barnsjukhuset.

– När det gäller arbetssituationen så är det så att arbetsbelastningen under många år varit alldeles för hög och det är det vi nu åtgärdar redan vid årsskiftet, där vi kommer upp i en arbetsbelastning som är i nivå med övriga Sveriges neonatala intensivvårdsenheter. Det är också orsaken till att antalet vårdplatser har fått reduceras.

LÄS MER: Sköterska sa upp sig från barnsjukhuset: ”Ovärdigt svensk sjukvård”

Flygs till Åbo

SVT har tidigare berättat om flera gravida kvinnor som varit tvungna att flyga till Åbo universitetscentralsjukhus då det inte funnits plats på Akademiska sjukhuset eller andra svenska universitetssjukhus. Men trots detta menar man från sjukhusets sida att det aldrig varit någon fara för dem som sökt vård.

– Det är beklagligt att några få men ändå ett par patienter får åka till Finland för vård där, det tycker jag är tråkigt naturligtvis. Patientsäkerheten har fortsatt varit ohotad. Det är också en av orsakerna till det här täta samarbetet som vi har med övriga svenska universitetssjukhus och även Åbo, att vi hela tiden ska kunna garantera en god patientsäkerhet.

LÄS MER: Ännu en gravid kvinna flögs till Åbo

Trög rekryteringskampanj

I december i fjol uppmärksammade SVT Nyheter Uppsala de nya arbetstidsavtalen och då varnade anställd personal på neonatalintensiven att det skulle kunna komma till det läget att sjuksköterskor skulle säga upp sig. Då sade Christophe Pedroletti att sjukhuset inlett en rekryteringskampanj för att stärka upp den ansträngda arbetssituationen på avdelning 95F.

– När det gäller rekrytering av nya sjuksköterskor har vi fått in ett par sådana, bland annat sjuksköterskor just från Finland som har börjat hos oss, för där har man en helt annan arbetsmarknad. Så ser läget ut just nu, säger Christophe Pedroletti som poängterar att de som fortfarande arbetar kvar gör ett bra jobb.

LÄS MER: Sjuksköterskor larmar – kan bli stora uppsägningar

Förbättra arbetsmiljön

För att stärka upp på avdelningen har sjukhuset infört utbildningstjänster och utvecklat omhändertagandet av studenter på sjukhuset.

– Det handlar också om att förbättra arbetsmiljön för dem som finns hos oss just nu. Det löper på enligt den tydliga färdväg vi har utstakat för avdelningen.

Men att situationen ska bli helt bra ligger en bit in i framtiden?

– Ja, vi hoppas det. Vi har tillsammans med vår personal och de fackliga företrädarna lagt en färdväg som vi följer, ett åtgärdspaket som handlar om en rimlig arbetsbelastning, en god arbetsmiljö, betald utbildning och ett gott omhändertagande av våra studenter. Med det så hoppas vi att vi ska komma i en ny situation framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.