Slutförvaret i urberget under Forsmarks kärnkraftverk ska hålla 100.000 år. Foto: SKB

Pengabråk om kärnavfallet

Publicerad

Räcker pengarna som betalas in till Kärnavfallsfonden för att ta hand om den framtida hanteringen av kärnavfall? Osäkert, enligt en granskning av Riksrevisionen.

Tanken är att kärnkraftindustrin ska stå för kostnaderna att riva reaktorer som tjänat ut och kärnfallshanteringen, men Riksrevisionens granskning visar alltså att det är osäkert om pengarna räcker.

Därför är läget osäkert

– Regeringen har vid upprepade tillfällen beslutat om kärnavfallsavgifter och ekonomiska säkerheter som varit tiotals miljarder lägre än vad Strålsäkerhetsmyndigheten bedömt nödvändigt och granskningen visar att finansieringssystemet med stor sannolikhet är underfinansierat, kommenterar riksrevisor Ingvar Mattson i ett pressmeddelande.

En förklaring till det osäkra läget är att kärnkraftsindustrin och Strålsäkerhetsmyndigheten inte delar uppfattningen hur framtida kostnader ska beräknas.

Om inget görs finns risk att notan hamnar hos skattebetalarna enligt Riksrevisionen.

– Kärnkraftsbolagen tar hela ansvaret för att finansiera det svenska kärnavfallsprogrammet. Om pengarna i fonden inte skulle räcka, är det ändå kärnkraftsbolagen som betalar alla kostnader, kommenterar Anna Porelius, kommunikationschef på Svenska Kärnbränslehantering AB.

Charlotte Berg, projektledare för granskningen, efterlyser att en myndighet kontrollerar de makroekonomiska faktorerna och tar fram en beräkningsmodell för kärnkrafthanteringens kostnader.

– Regeringen bör även låta en myndighet med expertkunnande om prognoser fastställa vilka makroekonomiska faktorer om ska gälla när de framtida kostnaderna för kärnavfallshanteringen beräknas, istället för att som idag överlåta det på kärnkraftsindustrin, kommenterar Charlotte Berg, projektledare för granskningen.

Det här handlar Sveriges största miljömål om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer