Tågstrulet fortsätter i månader: ”Får styra upp det här”

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i vinter har många tågresenärer drabbats av inställda eller försenade tåg. Från och med måndag ställer SJ in flera avgångar och företaget räknar med att problemen fortsätter till april.

Sjukskriven personal och problem med ett nytt planeringssystem som tar tid att lösa ger fortsatt tågstrul. Flera planerade avgångar ställs in från och med måndag och fram till april. Det är framför allt sträckan Uppsala-Stockholm som drabbas, där antalet avgångar minskar med cirka tio avgångar om dagen medräknat Mälartågs trafik.

– Antalet avgångar mellan Uppsala och Stockholm är fortfarande fler än i till exempel oktober förra året. I december gjorde vi en offensiv satsning tillsammans med Mälartåg och utifrån den får vi reducera trafiken eftersom vi har mycket personal borta, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ.

”SJ får styra upp det här”

Även Mälartåg har i veckan fått ställa in avgångar på grund av sjukskrivningar bland lokförare och tågvärdar och flera resenärer som SVT pratat med vittnar om tågstrulet.

– När jag åkte förut var först tåget mellan Uppsala och Stockholm försenat, sedan var ett till tåg försenat så att jag missade en anslutningsbuss. Då fick jag åka taxi och sedan fick min svärfar hämta mig, så det blev lite struligt. Man kan inte ha det på det här sättet, SJ får styra upp det här, säger Sebastian Ibstedt.

I klippet: Hör hur resenärer påverkas– och inte påverkas – av tågstrulet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.