Inställda tågavgångar oroar: ”Bokat om biljetten fyra gånger”

Uppdaterad
Publicerad

Efter inställda och försenade tåg meddelar SJ att trafikläget är bättre inför julhelgen. Men de tidigare problemen oroar resenärer.

– Jag är här flera timmar innan mitt tåg går till Lund, berättar Marie Nordström.

Anledningen till att SJ ställt in så många tåg sägs vara personalbrist och hög sjukfrånvaro. Uppsala är en av de berörda sträckorna och på torsdagsförmiddagen var det flera resenärer som märkt av problemen.

– Jag skulle till Göteborg, men har fått boka om min biljett fyra gånger. Det är klart att det är jobbigt, säger Marianne Helander.

Pendling i Uppsala län

SJ menar att trafikläget ser bättre ut inför julhelgen men att inställda avgångar kan förekomma, bland annat är 16 avgångar mellan Uppsala och Stockholm inställda på julafton.

– Det har varit ett bekymmer för oss och våra kunder att inte alla tåg har kunnat köras och framför allt att vi behövt ställa in avgångar med kort varsel och inte informerat på ett bra sätt. Men nu ser förutsättningarna bättre ut, vi är fler på jobbet och räknar med att alla tåg som vi planerar för just nu kommer att köras, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ.

Hur många tåg planerar ni att köra?

– Vi räknar med att alla som vill åka mellan till exempel Uppsala och Stockholm kommer att hitta ett tåg att åka med. På andra sträckor har vi dragit in några fjärrtåg men då är de andra fjärrtågen dubbelt så långa så det är samma kapacitet. Människor kommer nog att hitta plats om man är lite snabb, det är många som vill resa över jul och nyår, säger Jan Kyrk.

Polisen stärker beredskapen

Den stora resdagen innebär även ökad biltrafik. Polisen i region Mitt är medvetna om detta och har ökat beredskapen.

– Vi arbetar med synlighet och står placerade på motorvägar för att övervaka, det brukar få bilister att dra ner på tempot. Sen har vi också civila bilar ute. Just den här dagen ska alla trafikpoliser vara i tjänst för tillsammans med midsommar är det årets största resdag, säger Maria Rosander, trafiksamordnare polisregion Mitt.

Se resenärerna berätta om jultrafiken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pendling i Uppsala län

Mer i ämnet