Oliver Rosengren, moderat gruppledare i Växjö, lämnade lokalen när middagsunderhållningen blev lättklädd pole dance, och twittrade ut en fråga till SKL om vad de höll på med. Foto: SVT/Oliver Rosengren

Pole dance-tumult på SKL:s kommundagar

Uppdaterad
Publicerad

I går och i dag anordnas Sveriges kommuner och landstings arbetsmarknads- och näringslivsdagar på UKK i Uppsala.

Till gårdagens middag bjöds det på show, och till efterrätten serverades en lättklädd stripstångsunderhållning på scenen.

– Jag reagerade starkt och gick ut ur salen, säger Oliver Rosengren, moderat gruppledare i Växjö.

Sveriges kommuner och landsting  (SKL) anordnar just nu arbetsmarknads- och näringslivsdagar på Uppsala Konsert och kongresscenter.

Programmet är späckat, och innehåller bland annat punkter som ”Att bryta långvarigt försörjningsberoende”,  ”Arbetsintegrerande sociala företag vidgar arbetsmarknaden” och ”Korta vägar – att bygga och tillvarata nyanländas kompetens i ett tidigt skede”. Tunga och viktiga ämnen.

POLEDANCE-TUMULT PÅ UKK

Riktigt lika seriöst blev det inte till middagen.

Akrobatik blev pole dance

Arrangerande SKL hade anlitat artisterna Jecko och Jessie som underhållning under middagen.

– Det här är en artistduo som jobbar för Barnkanalen. De hade lovat trolleri, jonglering och akrobatik. Akrobatiken blev inte riktigt som vi tänkt oss, säger Tor Hatlevoll, arrangören.

Lagom till efterrätten bjöds det nämligen på något som många uppfattade som striptease. Artisten Jessie bjöd på ett pole dance-nummer.

– Många i publiken blev arga, och vi stoppade omedelbart showen. Jag och min kollega (Vivi Jacobson-Libietis, reds anm) gick upp på scenen och bad om ursäkt och förklarade att det här inte var något som SKL står för, säger Tor Hatlevoll.

Läs mer: Artisterna: ”Ett märkligt beslut”

Reagerade starkt

Oliver Rosengren, gruppledare för Moderaterna i Växjö, var en av dem som reagerade starkt på pole dance-numret.

– Jag reagerade starkt och gick ut ur salen. Jag tycker att det är anmärkningsvärt att man har en sådan här underhållning på en sådan här årlig arbetsmarknadskonferens. Det kändes malplacé och i ljuset av vad som diskuterat tidigare givet kommunalskandalen. Det kändes konstigt och inte bekvämt, säger Oliver Rosengren, gruppledare för moderaterna i Växjö.

Artistduon hade inlett showen med trolleri och blev avbrutna i den andra delen av sitt nummer. Tanken var att man skulle ha bjudit på en tredje akt, men den ställdes in helt.

– Det hedrar dem (SKL, reds anm) att de en timme senare bad om ursäkt för detta. Och att det inte var någon mer underhållning, säger Oliver Rosengren (M).

Blev tagen på sängen

En Uppsalapolitiker som var på plats under middagen var centerpartiets ledamot i arbetsmarknadsnämnden Kenny Jonsson.

– Vi växlade några ord om det där vi bordet. Vissa reagerade starkare än mig, jag tänker att man kan acceptera vissa saker då och då. Men jag håller med om att det var lite åt buskis-hållet.

Ansvarige arrangören Tor Hatlevoll blev tagen på sängen och är ångerfull när SVT Nyheter Uppsala pratar med honom dagen efter arrangemanget.

– Det här var inget som vi visste om. Vi kunde aldrig ana att det skulle bli så här eftersom de faktiskt jobbar åt Barnkanalen, säger Tor Hatlevoll.

Märklig upplevelse

Jocke Assarsson, Jecko i artistduon, säger att upplevelsen på UKK var märklig.

– Det känns som att vi förflyttade oss 30-40 år tillbaka i tiden, att folk inte kan titta på en stark smidig kvinnokropp utan att förknippa det med sina egna fördomar, säger Jocke Assarsson till SVT Nyheter Uppsala.

Jocke berättar att det var väldigt mycket folk som kom fram till honom och Jessie, Karin Odermatt, efter föreställningen och berömde dem.

– Det känns som att det var en manlig chef som i kombination med vin, middag och underhållning blev rädd att bli uthängd på Twitter som tog det här beslutet. Efter showen kom det fram mycket folk, främst kvinnor, som tyckte att det var det bästa de hade sett. Det var en märklig känsla, säger Jocke Assarsson.

Läs mer: Poledance-instruktör: ”En krävande sport”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

POLEDANCE-TUMULT PÅ UKK

Mer i ämnet